עריכה והפקדה של ייפוי כוח מתמשך
שירות זה מאפשר לעורכי דין שעברו הכשרה של האפוטרופוס הכללי, לערוך באופן מקוון ייפוי כוח מתמשך.
- ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו, בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך.
- האדם (הנקרא "הממנה") בוחר מרצונו, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, בשל הידרדרות במצבו. הידרדרות במצב יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.
- הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך, שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו.
- לרוב, הממנה יבחר במיופה כוח על סמך יחסי אמון וקרבה עמו (לדוגמא: בן או בת זוג, הורים וילדים) או בשל מומחיותו או ניסיונו המקצועי (לדוגמא: רואה חשבון או עורך דין).
- הממנה יכול לתת ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו - האישיים, הרפואיים והרכושיים או רק לחלקם.
- עריכת ייפוי הכוח המתמשך והחתימה עליו מתבצעות בפני עורך דין (או בפני בעל מקצוע אם הממנה מבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי, כפי שיפורט בהמשך). בנוסף לחתימת הממנה, נדרשת גם חתימת מיופה הכוח. חתימות אלו מהוות הסכמה לתוכן ייפוי הכוח המתמשך.
מי יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך
- האדם אשר מעניק ייפוי כוח על ענייניו ("הממנה") והאדם שיהיה מוסמך לקבל החלטות ולבצע אותן בשמו ("מיופה הכוח") חייבים להיות מעל גיל 18.
- ייפוי כוח מתמשך יערך וייחתם בפני עורך דין שאין לו עניין אישי בייפוי הכוח ואשר עבר הכשרה מקצועית מטעם האפוטרופוס הכללי.
- אדם אשר יחולו עליו אחד או יותר מהתנאים הבאים לא יוכל להתמנות כמיופה כוח בייפוי כוח מתמשך:
- אדם שמונה לו אפוטרופוס, או שכבר קיים לגביו ייפוי כוח מתמשך שנכנס לתוקף.
- עורך הדין שהחתים על ייפוי הכוח המתמשך או בעל מקצוע שהחתים על ייפוי כוח מתמשך רפואי (רופא , פסיכולוג, אח או עובד סוציאלי).
- מי שהוכרז פושט רגל על ידי בית המשפט (ולא ניתן לו הפטר) או שהוכרז כלקוח מוגבל חמור על ידי בנק ישראל - לא יוכל להתמנות כמיופה כוח לענייני רכוש.
- מי שמספק לממנה שירותים מסוימים תמורת תשלום – ובכלל זה, מי שמספק תמורת תשלום לממנה טיפול רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי.
- מי שמספק לממנה מקום מגורים תמורת תשלום אינו יכול להתמנות כמיופה כוח (אלא אם הוא קרוב משפחה של הממנה.)
- מי שכבר מונה כמיופה כוח לשלושה אנשים שאינם בני משפחתו.
- קיימת חובת הפקדה של ייפוי הכוח המתמשך במרשם המנוהל על-ידי האפוטרופוס הכללי. רק לאחר קבלת אישור הפקדה והטבעת חותמת ההפקדה על גבי ייפוי הכוח המתמשך, ניתן לראות את ההפקדה כמאושרת.
מינוי מספר מיופיי כוח
אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח מחליף, למקרה שמיופה הכוח הראשון לא יהיה מעוניין או לא יוכל לבצע את תפקידו לצמיתות. כמו כן, הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח. יש לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד ומהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם.
ייפוי כוח מתמשך בעניינים אישיים
ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לרווחתו האישית של האדם, החלפת מקום מגורים אם יש צורך בכך, דאגה לשעות הפנאי של האדם ועוד.
ייפוי כוח מתמשך בענייני רכוש
ייפוי כוח מסוג זה מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
ייפוי כוח מתמשך לעניינים רפואיים
הכוונה היא לענייניו הבריאותיים של האדם - דאגה לצרכיו הרפואיים של האדם דוגמת קביעת בדיקות ותורים אצל רופאים, קבלת החלטות הנוגעות לענייניו הרפואיים של האדם ועוד. יצוין כי, ניתן לערוך ייפוי כוח לעניינים רפואיים בלבד (ראו פירוט בהמשך על ייפוי כוח לעניינים רפואיים בלבד) או לקבוע שהעניינים הרפואיים יהיו חלק מייפוי הכוח המתמשך הכולל שיכול להתייחס לכלל ענייניו של האדם (עניינים רכושיים, אישיים ורפואיים).
הנחיות מקדימות
- הממנה יכול לקבוע קביעה כללית - כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ובכך להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים וזאת באמצעות קביעת הנחיות מקדימות.
- דוגמא: הממנה יכול לקבוע בענייניו האישיים הרפואיים את סוג או זהות המטפל המועדפים עליו או לקבוע בענייניו האישיים שמקום מגוריו בעתיד יהיה ביתו וכי המעבר לסידור חוץ ביתי יעשה בנסיבות מסוימות בלבד או לקבוע במסגרת הטיפול בענייניו הרכושיים כי מיופה הכוח ימכור או ישכיר את ביתו בעת נסיבות מסוימות או להנחותו להשקיע את כספיו בדרך מסוימת.
פעולות הדורשות הסמכה בייפוי הכוח המתמשך ופעולות הדורשות אישור בית משפט
ישנן פעולות מסוימות המחייבות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח לצורך ביצוען (לדוגמא: מתן תרומות ומתנות בסכומים מסוימים). ישנן פעולות מהותיות אחרות המחייבות את מיופה הכוח לקבל את אישור בית המשפט לצורך ביצוען (לדוגמא: עסקאות במקרקעין).
אדם מיודע או פיקוח
הממנה רשאי לקבוע אדם מיודע (או מספר אנשים מיודעים) שיקבל מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל ועל פעולות שביצע או לקבוע שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.
התאמות
אדם עם מוגבלות המבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך, זכאי להנגשה ולהתאמות הנדרשות לצורך קבלת המידע על-פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות והתקנות בעניינו.
אדם בגיר, מעל גיל 18, שהינו בעל כשירות לעריכת המסמך, רשאי לפנות לקבלת שירות של עריכת ייפוי כוח מתמשך. עריכת המסמך יכולה להתבצע אך ורק מול עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי. מדובר בעורכי דין פעילים בלשכת עורכי הדין, בעלי כרטיס חכם, שעברו הכשרה לעריכת ייפוי כוח מתמשך מטעם האפוטרופוס הכללי.
ניתן לצפות ברשימת עורכי הדין שעברו את ההכשרה באתר לשכת עורכי הדין.
הדרישות הטכניות מעורכי דין לצורך עריכה מקוונת של ייפוי כוח מתמשך:
- דפדפן Chrome.
- כרטיס חכם.
- תוכנת חתימה אלקטרונית Sign&Verify בלבד. חתימה בכל תוכנה אחרת, לרבות התוכנה המשמשת להגשה בנט המשפט, לא תתקבל.
- מדפסת וסורק.
- אם סומן בטופס ייפוי הכוח המתמשך הסעיף הפסיכיאטרי הכובל (שמסמיך את מיופי הכוח להסכים לאשפוז פסיכיאטרי למרות התנגדות הממנה),
יש לצרף נספח א - מסמך שהממנה חותם עליו בפני פסיכיאטר, ואותו יש לסרוק בהמשך לטופס ייפוי הכוח המתמשך. יש להגיש את המסמכים כמסמך PDF אחד בתיק.
ניתן לצרף את המסמכים הבאים:
- חוות דעת מומחה, אם היא נדרשה על ידי עורך הדין שערך את המסמך, כראיה להוכחת כשרותו של הממנה לערוך ייפוי כוח מתמשך
- נספח הנחיות מקדימות- מסמך שבו הממנה מפרט הוראות לגבי עניינים שחשוב לו להבהיר למיופי הכוח, במקרה שהטקסט ארוך ואין מספיק מקום בשדה המיועד לכך בטופס ייפוי הכוח המתמשך. יש לסרוק את הנספח בהמשך לטופס ייפוי הכוח המתמשך.
- טופס ויתור סודיות של מיופי הכוח.
- אישור רפואי.
- צילום תעודת זהות של הממנה ו.או מיופי הכוח.
- כל מסמך אחר שהממנה רוצה לצרף.
מסמך אשר יוגש כצרופה (לא ייסרק לטופס ייפוי הכוח המתמשך) יישמר בתיק אבל לא יקבל את חותמת האפוטרופוס הכללי. העלאה של מסמך כצרופה מתבצע בשלב החתימות בטופס, תחת "מסמכים מצורפים" - יש לבחור את סוג המסמך ולצרף אותו.
באופן מקוון
השלבים בביצוע עריכה מקוונת והפקדה של ייפוי כוח מתמשך (מיועד לעורכי דין בלבד):
- היכנסו למערכת המקוונת שבאתר כשרות משפטית Online והזדהו באמצעות כרטיס חכם.
- לחצו על אייקון "עורך דין".
- בחרו את הטופס אותו אתם מעוניינים לערוך.
- מלאו את פרטי הטופס בהתאם לשלביו השונים. הסברים ניתן לראות באמצעות לחיצה על סימן השאלה "?" הצמוד לכל שדה בטופס.
- בשלב סיום העריכה של המסמך במערכת הממוחשבת, על עורכי הדין לבחור באיזה אופן יופקד המסמך, בהתאם להחלטת הממנה:
הפקדה בידי עורך הדין:
- יש לשלוח עותק מקורי מקוון דרך המערכת הממוחשבת של האפוטרופוס הכללי, חתום אלקטרונית בידי עורך הדין שבפניו נערך ונחתם המסמך.
- על עורך הדין לשמור את נייר המסמך המקורי של ייפוי הכוח המתמשך לתקופה של 7 שנים מיום הכניסה לתוקף או מיום הפקיעה או הביטול של המסמך, לפי המוקדם.
תמיכה וסיוע במילוי הטופס המקוון:
- לסרטון הדרכה על מילוי הטופס באתר.
- למצגת הדרכה על מילוי הטופס באתר.
- לתמיכה וסיוע במילוי הטופס המקוון ניתן לפנות למוקד השירות והמידע של משרד המשפטים - בטלפון: 08-6831664, בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 8:00 עד 16:00.
הפקדה בידי הממנה – מתבצעת בשני שלבים:
- שלב ראשון: הגשה מקוונת בידי עורך הדין כאמור בסעיף הקודם.
- שלב שני: באחת משתי הדרכים:
- על הממנה להיכנס לתיק דרך מערכת ההזדהות הלאומית ולאשר את המסמך שהוגש על ידי עורך הדין במערכת המקוונת. להסבר על ההפקדה דרך מערכת ההזדהות הלאומית.
- התייצבות בקבלת קהל - הממנה יכול להפקיד את המסמך במחוז המטפל בתיק (בהתאם למגורי הממנה), בימים ב' ו ד', בין השעות 08:30-12:30, בזימון תור מראש בלבד.
זימון תור מתבצע עצמאית באופן מקוון. במידת הצורך ניתן לקבל סיוע דרך מוקד השירות והמידע.
איתור מחוז מטפל
כאשר סומנה בטופס המקוון האפשרות: הפקדה בידי עורך דין:
- יישלח אישור על קבלת הבקשה להפקדה לכתובת הדואר האלקטרוני של עורך הדין.
- ייערכו בדיקות על ידי המחוז הרלוונטי ותישלח הודעה על אישור ההפקדה או על דחייתה, לכתובות הדואר האלקטרוני של עורך הדין והממנה.
כאשר סומנה בטופס המקוון האפשרות: הפקדה בידי הממנה:
- הטיפול יחל רק לאחר הפקדת המסמך על ידי הממנה.
- במקרה של מסמכים חסרים, עורך הדין יקבל הודעה על הצורך בהשלמת מסמכים, והטיפול בבקשה יושהה עד להשלמת המסמכים הנדרשים.
זמן הטיפול בבקשות להפקדה של ייפוי כוח מתמשך: 21 ימי עסקים, מיום קבלת כל המסמכים הנדרשים אצל האפוטרופוס הכללי.
- אם המסמך המבוקש הוא ייפוי כוח מתמשך לעניינים רפואיים בלבד – באפשרותכם לערוך אותו גם באופן ידני על גבי טופס ד'.
- לרשותכם מצגות המיועדות לעורכי דין שעברו הכשרה בנושא ייפוי כוח מתמשך מטעם האפוטרופוס הכללי.
- לשימושכם, ניתן להיעזר בטפסים של ייפוי כוח מתמשך המתורגמים לאנגלית וערבית. שימו לב הטפסים הם דוגמא בלבד ואינם לצורך הגשה.
שימו לב, במקרה של סתירה או אי התאמה בין המידע המופיע בדף המידע לבין הוראות הדין הרלוונטיות יגברו הוראות הדין
משרד המשפטים
האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה
מוקד שירות לתמיכה וסיוע במילוי הטופס המקוון
שעות מענה טלפוני
בימים א'-ה' בין השעות 8:00 עד 16:00.
מענה לשאלות משפטיות בנושא ייפוי כוח מתמשך: [email protected].