
רשמת האגודות השיתופיות
אודות
רשמת האגודות השיתופיות, הינה הרגולטור של האגודות השיתופיות. היחידה עוסקת בכל מעגל החיים שלהן: משלב הרישום ואישור התקנונים שלהן, דרך פיקוח ובקרה שוטפים על התנהלותן הכלכלית, החברתית והדמוקרטית של האגודות, ועד מעורבות בהליכי הפירוק של אגודות שהפכו לחדלות פירעון או הגיעו לסוף דרכן.
הטיפול השוטף באגודות כולל ביקורות על הדו"חות הכספיים של האגודות, טיפול בבקשות למינוי בוררים בסכסוכים בין חברים לאגודות, הסדרת מעמדם של החברים באגודה וטיפול בתלונות על התנהלות האגודות. במקרים בהם יש צורך בכך, כולל הטיפול בתלונות גם ביצוע חקירות ובדיקות מעמיקות יותר על ידי חוקרים חיצוניים המופעלים על ידי האגף.
ההיכרות וההתמחות המעמיקה של רשמת ועובדי האגף בבעיות ובמאפיינים הייחודיים של מגזר האגודות השיתופיות, מאפשרות ליחידה לתרום ולהיות שותפים בגיבוש המדיניות של המשרד ושל משרדי ממשלה אחרים כגון: משרדי החקלאות, הפנים והמשפטים, או רשויות ציבוריות שונות, כגון המועצות האזוריות, רשות מקרקעי ישראל ורשות המים, בהרבה היבטים הנוגעים לחייהן והתנהלותן של האגודות השיתופיות.
רשמת האגודות השיתופיות פועלת מכוח פקודת האגודות השיתופיות ותקנותיה, אשר מקנות לה סמכויות מסוגים שונים, לרבות סמכויות שיפוטיות ורגולטוריות. לצווים המוצאים על ידי הרשמת במסגרת הסמכות השיפוטית שלה, תוקף של צווי בית משפט מחוזי. בנוסף לחקיקה, כוללים דיני האגודות השיתופיות גם פסיקה מגוונת ממקורות שונים שהצטברה עם השנים ומנחה את האגף בהפעלת סמכויותיו ושירותיו.
כוח האדם ביחידה
באגף כ-40 עובדים, המשתייכים ברובם לצוותים ולמחלקות הבאות: פיקוח, פירוקים, בוררות, מחלקה משפטית, רו"ח וחקיקה ופיתוח. כל המחלקות הללו כפופות לרשמת האגודות.
העובדים באגף הינם בעלי רקע מגוון ומגיעים מכל קבוצות האוכלוסייה, לרבות כאלו המיוצגות בחסר בשוק העבודה בישראל ובמגזר הציבורי, שאצלנו יש להן ייצוג ניכר ונכבד. מעבר לכך, כ-20% מהעובדים באגף הינם אנשים עם מוגבלויות, המשולבים באופן מלא בעבודת באגף ותורמים לה. האווירה והמכילה הקיימת באגף מאפשרת לנו לפעול יחד, בהרמוניה ובכבוד הדדי.
חידושים ופיתוח
המשברים הכלכליים והתאגידיים ותנועות המחאה החברתית שקמו בעקבותיהם ברחבי העולם, הביאו בשנים האחרונות לתחייה משותפת של הרעיונות השיתופיים והקואופרטיביים. זאת, מתוך ראייתם ככלים היכולים לאפשר עמידות כלכלית ויכולת התמודדות טובות יותר מול האתגרים הכלכליים ועליית מחירי הדיור ומדד יוקר המחייה.
תופעה דומה הגיעה ומתרחשת גם בישראל וכתוצאה ממנה אנו עדים לגל הולך וגדל של יזמות קואופרטיבית בתחומים שונים, כגון צרכנות, תעסוקה ועסקים קטנים. על מנת לעודד יוזמות אלה ולהסיר חסמים שונים העומדים בדרכן, הקמנו לפני מספר חודשים צוות 'חקיקה ופיתוח', המיועד ללוות את המיזמים ולסייע להם ליצור תשתית וכלים להצלחתם והתפתחותם. צוות החקיקה והפיתוח פועל בשני אפיקים מרכזיים:
- חקיקה ורגולציה- עדכון החקיקה שהייתה קיימת לאורך השנים, והותאמה במיוחד לסוגי התאגדות מסורתיים יחסית, לצרכים הקיימים בשטח. אנו עובדים על תיקוני חקיקה במטרה להתאים לכל סקטור ולכל סוגי האגודות חקיקה עדכנית המתאימה לצורכיהן, ובכך לפעול לשיפור התנהלותן ולהכנת התשתית החקיקתית הנדרשת לתמיכה בפעילות הקואופרטיבית.
- מחקר ופיתוח – מחקר שמטרתו לאתר סוגים שונים של יוזמות, חסמים, אתגרים ופתרונות, מהארץ ומרחבי העולם, ופיתוח של כלי סיוע שונים לאותן יוזמות בשטח.
יצירת קשר
ניתן לפנות לאגף בכל עניין, באמצעות טופס פנייה מקוון
למענה טלפוני בימים א' – ה' בין השעות, 08:30-13:30 ניתן להתקשר לטלפון 074-7502737
כתובת למשלוח מכתבים ומסמכים - קריית הממשלה (ג'נרי 1), בנק ישראל 5, ירושלים, משרד הכלכלה, קומה 2.
תיאום ההגעה יתבצע באמצעות טופס מקוון בהתאם להנחיות המופיעות כאן.
בעלי תפקידים
- רשמת האגודות השיתופיות
עו"ד טלי ארפי
- סגן רשמת האגודות השיתופיות
עו"ד אלי יניר
- ממונה תחום רגולציה, ייעוץ ושפיטה
עו"ד רותי לירז-שפירא
- מנהלת תחום מידע ומינהל
גב' לימור רוזנטל
צרו קשר
-
כתובתקריית הממשלה (ג'נרי 1), בנק ישראל 5, ירושלים, משרד הכלכלה, קומה 2 (צד שמאל ביציאה מהמעלית)
-
טלפון
-
פקס074-7058823
-
ימים ושעות מענה טלפוני
- ימים א'-ה', בשעות 08:30 - 13:30