פתיחת תיק ליישוב סכסוך
שירות זה מאפשר להגיש בקשה לפתיחת תיק ליישוב סכסוכים.
- הליך יישוב סכסוך נועד ליישב סכסוכים בין בני זוג ובין הורים לילדיהם המתגוררים בישראל, בהסכמה ובדרכי שלום, ולצמצם את הצורך בדיונים משפטיים, מתוך התחשבות בכל ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובתם של כל ילדה וילד.
- הליך יישוב הסכסוך מתקיים ביחידות הסיוע שליד בתי הדין.
ניתן לקבל מידע נוסף בסרטון או במדריך הקולי לתהליך מהו"ת - יישוב סכסוכים במשפחה.
יחידות טיפוליות אלו משתייכות למשרד הרווחה ומסייעות למשפחות הנמצאות בסכסוך משפחתי-משפטי או לקראת גירושין, בהתמודדות עם המשבר ובניסיון ליישב את הסכסוך בדרכי שלום.
יש להגיש בקשה לפתיחת תיק ליישוב סכסוך לפני הגשת תובענה בנושאים הבאים:
- ענייני נישואין וגירושין.
- תביעות כספיות או חלוקת רכוש בין בני זוג (למעט תביעות בענייני צוואות, ירושות ועיזבונות).
- מזונות (כולל מזונות זמניים) או דמי מדור של בן זוג או של ילד.
- כל עניין הקשור לילד (למעט תובענה לגבי החזרת ילד חטוף וצו עיכוב יציאה מהארץ בהקשר לילד חטוף).
במקרים הבאים ניתן להגיש תובענה בעניין סכסוך משפחתי, ללא צורך בהגשת בקשה ליישוב סכסוך:
- בשנה שקדמה להגשת התובענה הוגשה בקשה ליישוב סכסוך בין הצדדים ומגיש התובענה הגיע לפגישות המהו"ת (מידע, היכרות ותיאום), ובלבד שתקופת עיכוב ההליכים חלפה.
- הוגשה בקשה ליישוב סכסוך בין הצדדים לפני יותר משנה, ובעת הגשת התובענה קיימת בערכאה שיפוטית תובענה בעניין של סכסוך משפחתי בין הצדדים או שההליכים בתובענה הסתיימו בשנה שקדמה להגשת התובענה.
- כשאחד הצדדים אינו מתגורר בארץ.
- הליך שהמדינה צד לו.
- הליך לפי חוק למניעת אלימות במשפחה.
- הליך לפי חוק למניעת הטרדה מאיימת.
אפשרויות תשלום
לצורך פתיחת תיק נדרש לשלם אגרה באחת מהדרכים הבאות:
- באופן מקוון - בשרת התשלומים הממשלתי
- באופן פיזי - במזכירות בית הדין, באמצעות:
- כרטיס אשראי או שובר של בנק הדואר
- המחאה אישית (האפשרות ניתנת לבאי כוח בלבד)
ניתן להגיש בקשה להנחה או לדחיית מועד תשלום האגרה.
לתשומת ליבכם, צד המיוצג על ידי הסיוע המשפטי של משרד המשפטים פטור מתשלום אגרה.
מה צריך לצרף לבקשה
- צילום תעודת זהות כולל ספח
- אישור תשלום אגרה
ניתן להגיש את הבקשה באחת מהדרכים הבאות:
- הגשה מרחוק:
- יש למלא תחילה טופס אישור קבלה ושליחת כתבי בית דין באמצעים אלקטרוניים.
לתשומת ליבכם, יש למלא את הטופס פעם אחת עבור כל תיק שקיים או שיוקם במערכת המחשוב והינו בעל מספר סידורי נלווה למספר של אשכול התיקים הדן באותם צדדים, לרבות הליכים קיימים והליכים שייפתחו בעתיד בבית הדין הרבני הגדול. - יש להגיש את הבקשה באחת משתי הדרכים הבאות:
- הגשה מקוונת - יש למלא בקשה לפתיחת תיק יישוב סכסוך ולצרף אליה את המסמכים הנדרשים, ולשלוח באופן מקוון.
- שליחה בדואר האלקטרוני - יש למלא טופס בקשה לפתיחת תיק ליישוב סכסוך - ידני, לצרף את המסמכים הנדרשים ולשלוח לכתובת הדואר האלקטרוני של בית הדין.
- יש למלא תחילה טופס אישור קבלה ושליחת כתבי בית דין באמצעים אלקטרוניים.
- הגשה פיזית במזכירות בית הדין:
יש למלא טופס בקשה לפתיחת תיק ליישוב סכסוך - ידני, לצרף את המסמכים הנדרשים ולהגיש במזכירות בית הדין הרלוונטי.
בית הדין אליו תוגש הבקשה יהיה בהתאם לכללי הסמכות המקומית שבתקנות הדיון של בתי הדין הרבניים.
לפרטים נוספים ניתן לפנות למרכז מידע ארצי של בתי הדין הרבניים בטלפון 5889*
תקופת עיכוב ההליכים
- תקופת עיכוב ההליכים מתחילה ביום הגשת הבקשה ליישוב סכסוך, ונמשכת 60 ימים או 75 ימים אם הוארכה התקופה על ידי יחידת הסיוע (אלא אם כן בית הדין קיצר או האריך את המועד).
- בתקופת עיכוב ההליכים לא יוכלו הצדדים להגיש תביעה בעניין של סכסוך משפחתי לכל ערכאה שיפוטית (גם אם הסתיים הליך היישוב סכסוך קודם לכן), למעט בעניינים דחופים:
- ניתן להגיש בקשה לקיצור או להארכת תקופת עיכוב ההליכים בהתאם לתקנות להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע''ו-2021.
- החל ממועד סיום תקופת עיכוב ההליכים, ברשות הצד שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך 15 ימים בהם הוא רשאי להגיש תובענה לערכאה שיפוטית לבחירתו, בתנאי שהופיע לפגישות המהו"ת.
- לאחר 15 הימים, הצדדים רשאים להגיש כל תובענה לכל ערכאה שיפוטית, בתנאי שהופיעו לפגישות המהו"ת.
- אף צד לא יוכל להגיש תובענה בכל עניין אחר עד לתום תקופת עיכוב ההליכים או המועדים הקבועים בחוק.
ימים שאינם נמנים על ימי תקופת עיכוב ההליכים
הימים הבאים לא נספרים כימי תקופת עיכוב ההליכים אך נספרים ב-15 הימים להגשת תובענה בעניין של סכסוך משפחתי, אלא אם כן היום האחרון להגשת התובענה חל באחד מהימים האלה:
- שני ימי ראש השנה
- יום הכיפורים
- מיום י"ד בתשרי עד יום כ"ב בתשרי
- מיום י"ד בניסן עד יום כ"א בניסן
פגישת מהו"ת
- לאחר הגשת הבקשה ליישוב סכסוך, תיקבע פגישת מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע שליד בית הדין הרבני.
- ההזמנה לפגישת מהו"ת נחשבת כהזמנה לבית הדין, והצדדים חייבים להתייצב לפגישה.
- צד להליך שלא יתייצב לפגישת מהו"ת לא יהיה רשאי להגיש בקשה לקיצור תקופת עיכוב ההליכים, אלא באישור בית הדין ובנסיבות מסוימות.
בית הדין רשאי להטיל עליו הוצאות, להאריך את תקופת עיכוב ההליכים, וכן למחוק בקשה או תובענה שתוגש על ידו.
מהלך מפגשי המהו"ת
- ניתן לקיים עד 4 מפגשי מהו"ת שיתקיימו בתוך 45 ימים מיום הגשת הבקשה עם אפשרות להארכה חד פעמית של ההליך ב-15 ימים נוספים (כלומר: עד 60 ימים מיום הגשת הבקשה).
- בפגישה הראשונה יהיו נוכחים הצדדים ועובד סוציאלי מטעם יחידת הסיוע, ללא נוכחות באי כוחם של הצדדים (עורך דין או טוען רבני).
באי כוח הצדדים רשאים להצטרף החל מפגישת המהו"ת השנייה. - עובדי יחידת הסיוע רשאים להיפגש עם הצדדים ביחד או לחוד.
- ניתן לצרף לפגישות עורך דין מטעם יחידת הסיוע בעל ניסיון בדיני משפחה וניסיון הכשרה בתחום יישוב סכסוכים בהסכמה, וכן ומומחים נוספים מתחום הטיפול והגישור במשפחה בעלי ניסיון טיפולי עם משפחות בהליכי פרידה וגירושין.
- עובדי יחידת הסיוע רשאים להזמין לפגישה כל אדם שנוכחותו יכולה לסייע לפתרון הסכסוך, אם הצדדים הסכימו לנוכחותו.
- יחידות הסיוע יתנו לצדדים הזדמנות להתייעץ עם עורכי דינם, לפני שיקבלו על עצמם התחייבויות משפטיות.
- על תוכן המפגשים חל חיסיון ואיסור פרסום.
- לאחר הפגישה האחרונה תמליץ יחידת הסיוע לצדדים על התאמת הליך יישוב הסכסוך בהסכמה בעניינם.
סיום הליך המהו"ת ועיכוב ההליכים
- במהלך המפגשים הצדדים יודיעו ליחידת הסיוע על הארכה או על סיום הליך המהו"ת, בעזרת טופס הודעת הצדדים על החלטתם בעניין הליך יישוב סכסוך בהסכמה (טופס 3)
- אם הצדדים לא הגיעו להסכמה במהלך ההליך, עליהם להודיע ליחידת הסיוע בתוך 5 ימים ממועד הפגישה האחרונה אם הם מעוניינים בהליך חלופי ליישוב הסכסוך או לא.
- אם הצדדים הגיעו להסכמות במהלך ההליך ליישוב הסכסוך (בתוך תקופת עיכוב ההליכים), הם רשאים להגיש את הבקשה לאישור ההסכם ולמתן תוקף של פסק דין להסכם, בלא המתנה לסיום תקופת עיכוב ההליכים.
שימו לב, במקרה של סתירה או אי התאמה בין המידע המופיע בדף המידע לבין הוראות הדין הרלוונטיות יגברו הוראות הדין