דוחות
נייר עמדה בנושא - צריכת מזון אולטרה מעובד והשפעתה על הבריאות
-
יחידה
אגף התזונה אגף לתזונה
- נושא
-
תאריך פרסום
13.09.2022
-
תאריך עדכון
09.01.2023
נייר עמדה בנושא - צריכת מזון אולטרה מעובד והשפעתה על הבריאות
בעבר אנשים אכלו בעיקר מזון שהוכן בבית, מחומרי גלם טבעיים. בעשרות השנים האחרונות המזון שאנו צורכים שינה את ההרכב, הצורה והמרקם שלו: יותר ויותר מזונות הפכו עם השנים למזונות אולטרא מעובדים. השמנת ילדים ומבוגרים היא חלק ממגמה עולמית של השמנת יתר באוכלוסייה הכוללת. השמנה והמחלות הכרוניות הקשורות אליה, ובהן סוכרת, מחלות לב, כלי דם וסרטן, מהווים את גורמי התמותה והתחלואה המובילים בישראל. לתזונה ולפעילות הגופנית יש השפעה מכרעת על היווצרות מחלות אלו.
צוות אנשי מקצוע וחוקרים מובילים מתחום התזונה והמזון בישראל בשיתוף אנשי אגף התזונה במשרד הבריאות סקר את הספרות המדעית העדכנית בנושא הקשר שבין צריכת מזון אולטרא מעובד למדדים שונים כמו: עודף משקל והשמנה, מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות במערכת העיכול, הריון ופיריון ומחלות נוספות.
ברוב המחקרים נמצא קשר ישר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד לבין תחלואה ותמותה ממחלות שונות.
המלצת הועדה היא, שיש להמעיט ככל הניתן בצריכה של מזון אולטרה-מעובד מכל קבוצות המזון ולהגביר צריכת מזון גולמי ולא מעובד.
צריכת מזון גולמי ולא מעובד עומדת בבסיס ההנחיות התזונתיות החדשות של משרד הבריאות- בקשת המזון החדשה