קולות קוראים
קול קורא לקבלת התייחסות ועמדות הציבור בעניין המעמד התאגידי של ארגונים אוטונומיים מבוזרים (DAO – Decentralized Autonomous Organizations) והיבטים רגולטוריים ומיסויים בפעילותם
- נושא
-
מיקום
דרום יהודה ושומרון ירושלים שפלה שרון מרכז צפון
-
תאריך פרסום
26.07.2023
-
תאריך עדכון
27.07.2023
ביום 11.5.23 מינו מנכ"ל משרד האוצר והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי) צוות לבחינת מעמדם של ארגונים אוטונומיים מבוזרים (להלן – DAO). DAO פועלים על גבי הבלוקצ'יין, וההחלטות במסגרתם, ככלל, מתקבלות באופן מבוזר ומבוצעות באמצעות חוזים חכמים. במקומות שונים בעולם הולכת ומתפתחת הסדרה משפטית של מעמדם כתאגידים ושל אחריות המשתתפים בהם.
הצוות הוקם בהמשך לדוח הכלכלנית הראשית במשרד האוצר בנושא נכסים דיגיטליים ולהחלטת ממשלה מספר 204 מיום ה-24 בפברואר 2023, שעניינה "קידום האסדרה של הפעילות בנכסים דיגיטליים". הצוות בוחן את האסדרה הנדרשת, לרבות לגבי המעמד התאגידי, ההיבטים המיסויים והיבטים נוספים של DAO לשם יצירת ודאות משפטית, צמצום גורמי הסיכון בפעילות באמצעות DAO ומימוש הפוטנציאל לכלכלה הישראלית.
בראש הצוות עומדים סגן בכיר לכלכלנית הראשית במשרד האוצר, וראש אשכול תאגידים ושוק ההון במשרד המשפטים. עוד חברים בצוות: היועץ המשפטי של מינהל הכנסות המדינה; רכזת פיננסים באגף תקציבים במשרד האוצר; מנהל המחלקה הכלכלית ברשות ניירות ערך; סגן בכיר לממונה על שוק ההון; סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים; מנהל האגף הפיננסי בחטיבת המחקר בבנק ישראל. כלכלנית בכירה במועצה הלאומית לכלכלה.
לצורך עבודתו, הצוות פונה לציבור, ובכלל זה לאנשי אקדמיה, תעשיה וארגוני חברה אזרחית, בהזמנה להעביר מידע והתייחסויות ביחס לנושאים העומדים על שולחן הצוות. במסגרת זו, נודה בפרט להתייחסויות הנוגעות להיבטים אלה:
- השימושים השונים וסוגי הפעילות שנעשים ב-DAO, והיקף הפעילות במסגרת DAO בישראל ובעולם.
- מאפייני הפעילות ותהליכי קבלת ההחלטות במסגרת ה-DAO על סוגיו השונים, לרבות:
- היחס בין קבלת החלטות אנושית ובין השימוש בחוזים חכמים.
- הדרך בה נערכת הפעילות מול ספקים, נושים, לקוחות ובעלי עניין אחרים ומנגנונים לפתרון סכסוכים.
- ההתנהלות ביחס לנכסים מוחשיים, במקרים שקיימים.
- השימוש בטוקנים והזכויות המוקנות בהם, בין היתר לצורך ניהול ההצבעות וליצירת מערך תמריצים להשתתפות ולהשקעה ב-DAO.
- היתרונות והתועלות הקיימות, וכן אלו שעשויות לצמוח מפעילות במסגרת DAO לחברים בו ולבעלי עניין אחרים, ובכלל זה הסיבות המרכזיות לבחירה בצורת התאגדות זו על פני התאגדות באופן מסורתי. לצורך בחינת התועלות כאמור, נבקש להתייחס בין השאר לתוכן הפעילות המתבצעת במסגרת ה-DAO.
- הסיכונים המרכזיים בפעילות במסגרת ה-DAO לחברים בו ולבעלי העניין האחרים, בשים לב לתוכן הפעילות של ה-DAO.
- תועלות וסיכונים למשק בכללותו מפעילות במסגרת DAO, תוך מתן ביטוי להשפעות מאקרו.
- הסדרה קיימת ומתגבשת על DAO בעולם לרבות הצעות קיימות בהקשר זה והאינטראקציה עם רגולטורים בעולם.
- ההסדרה התאגידית הרצויה, ובפרט בנושאי הגבלת האחריות של החברים ב-DAO; חובת הרישום לצורך הכרה ב-DAO כישות משפטית; וסוגיות של ממשל תאגידי והגנות מחזיקי מיעוט, בשים לב לתוכן הפעילות ב-DAO.
- היבטי המס של ה-DAO והמשתתפים בו.
- הצורך והאתגרים בהחלת רגולציה פיננסית קיימת, על סוגיה השונים, על פעילות שנעשית באמצעות DAO, ובכלל זה בכל הקשור למוצרים ושירותים פיננסיים שונים.
- סיכוני הלבנת הון בפעילות DAO, ההסדרה הקיימת בעולם, וכן האתגרים בהחלת חובות למניעת הלבנת הון על פעילות DAO.
- אתגרים ייחודיים נוספים ל-DAO שיש לתת להם מענה רגולטורי.
מגיש ההתייחסות יציין בפתח המסמך אם הוא מעוניין להופיע בפני הצוות. הצוות רשאי לזמן מגיש התייחסות כאמור להופיע בפניו, אם ימצא לנכון ובכפוף לשיקול דעתו. כמו כן רשאי הצוות לפעול לביצוע התקשרות לצורך קבלת ייעוץ מול מגישי ההתייחסות, או גורמים אחרים. אין באמור כדי למנוע מהצוות לפנות לגורם שלא ציין כאמור ולגורמים נוספים ולזמנם להופיע בפניו.
הצוות יהיה רשאי להשתמש בתוכן ההתייחסויות שיוגשו לו לצורך גיבוש המלצותיו.
הצוות רשאי לפרסם כל חומר שיועבר אליו, לרבות באתרי האינטרנט של משרד האוצר ומשרד המשפטים. עם זאת, גורם המעוניין כי פנייתו או חלקים ממנה לא יפורסמו בפומבי, או יפורסמו ללא ציון שמו, יציין את הדבר באופן בולט ומפורש בפתיחת פנייתו. אלא אם צוין אחרת במפורש במסגרת ההתייחסות שנשלחה, עצם הגשתה במענה לפנייה זו מהווה הסכמה לפרסום כאמור.
הציבור הרחב מוזמן להגיש התייחסויות בנושא עד ליום ה-3 בספטמבר 2023 בשעה 12:00 באחת מהדרכים הבאות:
- דואר אלקטרוני למרכזי הצוות במיילים: [email protected] ; [email protected]
- פקס: 02-6467032
חברי הוועדה