הודעות דוברות
הממשלה אישרה הבוקר (ראשון) הארכת אשרות עבודה והגדלה זמנית של מכסת עובדי הבניין הזרים לצורך התאוששות ענף הבנייה בישראל
- יחידה
- נושא
-
נושא משני
חזרה לשגרה תעסוקה
-
תאריך פרסום
31.05.2020
לנוכח מגפת הקורונה וכדי להבטיח המשך פעילות סדירה בענף, אושרה הגדלה זמנית של מכסת הפועלים הזרים ב-1,100, כך שאלה יוכלו להגיע בטרם יעזבו הפועלים הוותיקים שאשרתם מסתיימת.הפועלים הנוספים שיגיעו מסין ומאוקראינה הם פועלי בניין שאותרו והוכשרו כבר על פי כל התקנים, על ידי נציגי משרד הבינוי והשיכון.
החלטות הממשלה האחרונות בנושא קובעות כי מכסה מרבית של עובדי בניין זרים (ללא חברות הביצוע) עומדת כיום על 16,500 עובדים.
החלטת ממשלה מספר 4618, "עובדים זרים בענף הבנייה ותיקון החלטת ממשלה" משנת 2019 ביקשה לתת מענה לעיכוב שנוצר, נכון לאותה עת, בתחלופת עובדים זרים בענף הבניין השוהים בארץ זה כמה שנים בעובדים זרים חדשים.
על כן הוחלט להאריך את רישיונות העבודה של העובדים הזרים לענף הבנייה אשר השלימו תקופה של 82 חודשים לפחות בישראל, ואשר עמדו בכל יתר התנאים שצוינו באותה החלטה (להלן – עובדי הבניין הוותיקים), כך שיעמדו בתוקף עד 31.12.19.
מאוחר יותר, ומשלא התאפשרה תחלופת העובדים הזרים, בשל התפרצות נגיף הקורונה בסין, הוארכו בהחלטת ממשלה מספר 4863, שעניינה "עובדים זרים בענף הבנייה – תיקון החלטת ממשלה" מיום 9.2.20 (להלן – החלטה 4863), רישיונות העבודה של עובדי הבניין הוותיקים, שהשלימו תקופה של 88 חודשים לפחות בישראל, כך שיעמדו בתוקף עד ליום 31.5.20. זאת, בשל המצב שנוצר, נכון לאותה עת בסין, ומשנמנעה הכניסה לישראל של בני אדם שאינם אזרחי או תושבי ישראל ששהו בסין ב-14 הימים טרם הגעתם למעבר הגבול בישראל.
הארכת רישיונות העבודה נועדה לאפשר את כניסת העובדים החדשים על רקע יציאת של הוותיקים.
בחודשים האחרונים עת התפשטות נגיף הקורונה, הוגדר ענף הבנייה כחיוני, והעבודה בו לא הופסקה. עם זאת, מטבע הדברים, חלה ירידה בהיקף העבודה וההשלכות על ענף הבנייה ניכרות בשטח.
במסגרת המאמצים למזער את נזקי המשבר, עולה הצורך בתוספת ניכרת של עובדים זרים המוכשרים לעבודות בנייה ייעודיות בענף. לאור כך, מוצע לדחות את תחילת המתווה להפחתת המכסה המרבית של העובדים הזרים בענף הבניין עד לראשון בינואר 2021.
עוד מוצע להאריך את תקופת העבודה של עובדי הבניין הוותיקים בתקופה נוספת עד יום 30.11.2020, ולהגדיל זמנית את המכסה ב-1,100 עובדים עד יום 30.11.2020 (תקופה הכוללת בתוכה 30 ימי התארגנות ליציאה המותרים על פי הדין), כדי לאפשר כניסת עובדים חדשים טרם יציאת העובדים הוותיקים.
יודגש כי לדעת גורמי המקצוע יציאת העובדים הוותיקים טרם קליטת עובדים חדשים במקומם תגרום למכה קשה אף יותר בענף הבנייה, שכן אין ברשות הענף האמצעים הדרושים להיערכות עזיבתם בעת זו. בהקשר לכך יצוין כי ישנם 1,000 עובדים שנמצאים בחופשה מחוץ לישראל וכלולים במכסה הקיימת ונוכח המגבלות הקיימות אותם עובדים יכולים לשוב לישראל רק באופן הדרגתי, ועל כן נדרשת הגדלה זמנית של המכסה ב-1,100 עובדים נוספים. הגדלה זו תאפשר את שהותם של העובדים הזרים בישראל בתקופה שבה ייכנסו עובדים זרים חדשים מחד גיסא ובלי שתהיה חריגה מהמכסה המרבית המותרת מאידך גיסא.
יצוין כי המשך העסקת עובדי הבניין הוותיקים על ידי קבלני כוח האדם המורשים להעסיק עובדים זרים בענף בנין (תאגידי הבניין) בתקופה הנוספת, יהא בכפוף להוראות כל דין, ובין היתר, בכפוף לתשלום אגרות והיטלים לפי חוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 ותקנותיו.
שר הבינוי והשיכון, ח"כ יעקב ליצמן: "אנו מעודדים את התאוששות ענף הבנייה ממשבר הקורונה, בין היתר, בהגדלת מכסת עובדי הבניין הזרים והארכת אשרות העבודה שלהם. כמו כל המשק, ענף הבנייה חוזר לעצמו ואנו פועלים למזער את נזקי המשבר ככל הניתן".