פרטי כרטיס האשראי דלפו לרשת? אין מה לדאוג, יש מה לעשות!
-
תאריך פרסום
23.12.2021

החשש מדליפת פרטי כרטיס האשראי מעורר לא פעם בהלה. רק בשנה האחרונה הודלפו קרוב למיליון כרטיסי אשראי בעולם. באמצעות מספר פעולות פשוטות ניתן לצמצם באופן משמעותי את סיכויי הפגיעה ולהגן על הנכסים הדיגיטליים האישיים. מערך הסייבר הלאומי מפרסם שורה של המלצות למניעת דליפת פרטי כרטיסי האשראי ומה ניתן לעשות אם הפרטים דלפו לרשת.
במקרה של דליפת פרטי כרטיס האשראי לרשת מומלץ:
1. ביטול או הקפאת הכרטיס - פנו לבנק או לחברת האשראי, יידעו אותם אודות המקרה ובקשו לבטל, להקפיא או להשהות את הכרטיס ולהנפיק חדש. חסימה או השהייה זמנית של הכרטיס תאפשר לכם חלון זמן לקבלת החלטות באופן מושכל יותר.
2. חוק שירותי תשלום - במקרה של פעילות חשודה בחשבון הבנק יש להודיע על כך מיידית לחברת האשראי. לידיעתכם, חוק שירותי תשלום מגן על לקוחות שנפלו קורבן למתקפת פישינג ברשת וקובע שנותן שירותי התשלום יישא באחריות ובתשלום מבלי שהלקוח ייפגע.
3. החלפת סיסמה – במקרה של דלף, מומלץ לשנות את הסיסמה בכל החשבונות לסיסמה ארוכה ומורכבת, בעלת עשרה תווים ומעלה עם שילוב של מספרים, אותיות גדולות, קטנות ותווים מיוחדים. ניתן להשתמש בתוכנות ייעודיות ליצירת סיסמאות מורכבות. לפרטים וטיפים נוספים - כיצד נבחר סיסמה בטוחה?
4. בדיקת מצב החשבון – לאחר ביטול הכרטיס מומלץ לעבור על פירוט החשבון בכלל הארנקים הדיגיטליים ובחנויות האינטרנטיות שבהן נעשה שימוש בכרטיס האשראי.
ניתן לפנות לחברות האשראי בטלפון, בצ'אט או באתר של החברה:
קבוצת ישראכרט- 03-6364400
אמריקן אקספרס- 03-6364445
ויזה- 03-5723666
כ.א.ל ודיינרס- 03-5723666
מקס- 03-6178800
לאומי קארד-03-9545522
ניתן להגן על כרטיסי האשראי מבעוד מועד באמצעות מספר פעולות פשוטות:
1. מעקב שוטף אחר הפעולות בחשבון – יש לשים לב לפעולות חשודות המתבצעות בחשבון הבנק או בפירוט כרטיס האשראי, כגון הוראות קבע חדשות אשר אינן מוכרות, העברת כספים וחיובים לרכישות שלא בוצעו.
2. הזדהות חכמה - בכל שירות בו הוזנו פרטי האשראי, או בעת שימוש בארנק דיגיטלי מומלץ לוודא הפעלת הזדהות בטוחה בטרם ביצוע עסקה.
3. קוד אימות – חברות האשראי מאפשרות קבלת קוד אימות בעת ביצוע עסקאות אינטרנטיות. מדובר במנגנון אימות שמונע שימוש לא מורשה בכרטיס.
4. התראה על ביצוע רכישה בכרטיס אשראי – רוב חברות כרטיסי האשראי מציעות שירות זה שאליו ניתן להצטרף ללא תשלום. קבלת התראה במסרון או בדוא"ל עם ביצוע רכישה, מאפשרת לנטר חיובים שלא ביצעתם ולפעול במהירות לדיווח עליהם.
5. תשלום באמצעות ארנק דיגיטלי – הנתונים המאוחסנים בארנקים דיגיטליים מוצפנים ולא מועברים למוכר בעת ביצוע תשלום, בשונה מרכישה באמצעות כרטיס אשראי. הארנק הדיגיטלי מאובטח ברמה הגבוהה ביותר ולרוב יגן על הלקוח במקרה של הונאה.
6. שינוי סיסמאות לעיתים תכופות – מומלץ לשנות את הסיסמאות לאתרי הבנק וכרטיס האשראי לעיתים תכופות. מומלץ לעקוב אחר פרסומים על אתרים שנפרצו ובמידה וקיים חשבון באותו האתר לשנות את שם המשתמש והסיסמה.
7. שמירת פרטי האשראי בדפדפן – מומלץ שלא לאפשר לדפדפן לשמור את פרטי כרטיס האשראי אם הם שמורים להסיר אותם מהסיסמאות השמורות.
8. הכרת הסכנות – הודעות דוא"ל ומסרונים מתחזים מנסים לדלות את פרטי האשראי באמצעות הודעות מתחזות המודיעות על צורך בעדכון פרטי חשבון או בסגירתו. במקרים מסוג זה יש להיכנס לחשבון דרך האתר או היישומון של הבנק וחברת האשראי ולא ללחוץ על קישורים שאינם מוכרים. למידע נוסף- הכירו 8 סוגים שונים של מתקפות פישינג
9. סימנים מחשידים – הקוד הסודי הוא אישי ואין להעבירו. אין סיבה שהבנק או חברת האשראי יתקשרו לבקש אותו. במקרה של בקשה חריגה מסוג זה יש לבדוק אותה, למשל על ידי כניסה לאיזור האישי של החשבון ישירות מהאתר ולא על ידי לחיצה על הקישור, או על ידי חיוג למוקד של החברה או הבנק.
10. התחברות חשודה - במקרה של הודעה על ניסיון התחברות חשודה ואינה מוכרת ליישומון הפיננסי שלא ביצעתם, יש ליצור קשר עם חברת האשראי או הבנק.
בכל חשד לאירוע סייבר או להמלצות הגנה נוספות, חייגו למערך הסייבר הלאומי בחיוג חינם 119.