אודות
המשרד להגנת הסביבה פועל לשמירה על הסביבה ועל בריאות הציבור באמצעות קידום חוקים, תקנות ותקנים ופיקוח על יישומם ואכיפתם. המשרד פועל גם מתוקף אמנות בין לאומיות מחייבות. בתחומי האחריות של המשרד: טיפול באיכות האוויר, ניהול הפסולת, פיקוח על חומרים מסוכנים, הגנת משאבי הטבע והסביבה הימית ועוד. שיתוף הציבור בשמירה על הסביבה מתבטא במסעות הסברה, בחינוך, בפרסום מידע מקצועי מפורט ובתמיכות בפעולות של רשויות מקומיות, מוסדות וארגונים ציבוריים העוסקים בקידום הגנת הסביבה.
מטרת המשרד להגנת הסביבה
הפחתה ומניעה של זיהומים וסיכונים סביבתיים מתוך צמצום פערים כלכליים וחברתיים כדי לשפר את בריאות תושבי המדינה ולהגן על חייהם בהווה ובעתיד.
המשרד להגנת הסביבה פועל בשלוש רמות: ארצית, מחוזית ומקומית
- ברמה הארצית – המשרד נושא באחריות לניסוחה של מדיניות ארצית משולבת וכוללנית ולפיתוח אסטרטגיות תקנים וקדימויות להגנת הסביבה. במישור זה פועלים במשרד אגפים ומחלקות העוסקים בטיפול בנושאים הסביבתיים המקצועיים, במנגנון האדמיניסטרטיבי ובקשרי גומלין עם האזרח. המבנה הארגוני של המשרד מושתת על חלוקה לשישה אשכולות מרכזיים המופקדים על האגפים המקצועיים.
-
ברמה המחוזית – המשרד פועל באמצעות מחוזות לפי חלוקה גאוגרפית המקבילה למחוזות משרד הפנים. כל אחד מהמחוזות פועל על פי המאפיינים והצרכים הסביבתיים הייחודיים של היישובים בתחום אחריותו ליישום המדיניות הסביבתית-לאומית בתחומו. מחוזות המשרד מטפלים בין השאר בנושאים האלה: מעורבות בתהליכי התכנון הפיזי, ליווי והדרכה של הרשויות המקומיות בדבר אחריותן הסביבתית, פיקוח ואכיפה של חוקי איכות הסביבה ברשויות המקומיות, ניסוח דרישות והתניות סביבתיות ברישיונות עסק, ליווי והכוונה של היחידות הסביבתיות וייזום פרויקטים סביבתיים במחוזות וקידומם.
- במסגרת השלטון המקומי – המשרד תומך ביותר מ-50 יחידות סביבתיות שהוקמו בערים ובאיגודי ערים. הפעילות ביחידות הסביבתיות מקשרת בין יעדי המדיניות הסביבתית-לאומית ובין פעולות היום-יום בשטח ברמה המקומית. היחידות הסביבתיות מוציאות לפועל את המדיניות הסביבתית ברמה המקומית והן גוף מייעץ לרשות המקומית בנושאי איכות הסביבה.
נושאי מיקוד מרכזיים לשנת 2019
- הפחתת זיהום אוויר - הצלת חיים על ידי הפחתת זיהום אוויר:
- גיבוש ויישום תכנית לאומית לצמצום זיהום אוויר
- זיהום אוויר מתחבורה - עידוד השימוש באמצעי הנעה פחות מזהמים באלפי רכבים פרטיים, מוניות, משאיות ואוטובוסים, תמיכה בשאטלים, שינוי מדיניות אחזקת רכב, שינוי הסדרי המס, צמצום הנסועה ותמריצים אחרים.
- שריפות בשטחים פתוחים – הסדרת הטיפול בפסולת חקלאית והקמת מתקנים לטיפול הולם בפסולת זו, יישום תוכנית פעולה בין משרדית למיגור מפגע המפחמות (מתקנים לייצור פחם).
- הגברת הפיקוח והאכיפה - הצלת חיים ושיפור הבריאות על ידי הגברת פעילות הפיקוח והאכיפה של המשרד במאות אחוזים, באמצעות הקמה והכשרה של יחידות פיקוח מחוזיות, ביצוע מבצעי פיקוח כלל משרדיים, ייעול והגברת האפקטיביות של שיטות האכיפה לשם יצירת הרתעה, מתן מענה מהיר ומקצועי לעבירות סביבתיות, טיפול שוטף בתיקים ועוד
- יישום אסטרטגית טיפול בפסולת - יישום האסטרטגיה הלאומית לטיפול בפסולת עירונית. התוכנית תסייע להתייעלות בניהול הפסולת ברמה הארצית, תוך צמצום ההטמנה והעלאת שיעורי המיחזור בישראל.
- מעצמת טכנולוגיות סביבה - המשרד להגנת הסביבה מקדם צוותים מקצועיים אשר תפקידם למצב את ישראל כמעצמה טכנולוגית מתקדמת בתחום איכות הסביבה. המשרד שם לעצמו מטרה לפתח, ליישם ולייצא טכנולוגיות סביבה ישראליות, לייצר חלופות ופתרונות, תוך השתתפות ביוזמות ובפאנלים בינלאומיים להמשכיות למידה ושיתופי פעולה.
מידע נוסף על עיקרי תוכנית העבודה של המשרד להגנת הסביבה ניתן למצוא בספר תוכניות העבודה הממשלתי לשנת 2019.