אודות
רקע
האינטרנט שינה את חיינו מקצה לקצה. הוא מאפשר לנו בין היתר לתקשר עם חברים ובני משפחה, לבנות חברויות חדשות, לחקור וללמוד, לצפות בסרטים ולהקשיב למוזיקה, לפתח יכולות וכישורים ולהתוודע לעולם. כל אלה נגישים בנוחות וביעילות ומעשירים אותנו כפרטים וכחברה.
במקביל ליתרונותיה הרבים אורבות ברשת האינטרנט גם סכנות. כל ילד שלישי בישראל נחשף לאיומים או לאלימות מילולית ברשת. כל ילד רביעי נחשף לביוש (שיימינג), השפלה או חרם. כל ילד חמישי נחשף לפנייה או להודעה בעלת אופי מיני. כל ילד עשירי נחשף להטרדה מינית. כל ילד עשירי נחשף לסחיטה או לגניבת זהות. (הנתונים לקוחים מסקר שערכה מחלקת המחקר במשרד לביטחון הפנים ב-2017 בקרב ילדים ובני נוער בנושא פגיעות וירטואליות ואלימות ובריונות ברשת).
בינואר 2016 החליטה ממשלת ישראל על הקמת מטה אזרחי-משטרתי לאומי למניעת אלימות ופשיעה נגד ילדים ובני נוער ברשת. המטה הלאומי כולל מטה מקצועי, מוקד לאומי ויחידת משטרה ייעודית למאבק בפשיעה נגד קטינים במרחב המקוון. המטה הלאומי פועל לצמצום תופעות האלימות והפשיעה במרחב המקוון וזאת בין היתר באמצעות פעולות הסברה להעלאת המודעות לגלישה בטוחה, פעולות אכיפה ושיטור תוך הגברת ההרתעה נגד עבריינות רשת, הפעלת משמרות מתנדבים מקוונות ליצירת סביבה וירטואלית בטוחה ותפעול מוקד ארצי לפניות ולדיווח מסביב לשעון.
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר בטקס הייסוד כי "האתגר בהגנה על ילדים ברשת דרש מאתנו להקים מנגנון חדש של הגנה שטרם היה כמותו בעולם. המערך החדש ייתן מענה מידי לכל תלונה על בריונות רשת וכתובת לאומית אחת למניעת ניצול ופגיעה בילדים באמצעות הרשת. זהו מערך חדש פורץ דרך, כיפת ברזל וירטואלית שתיתן הגנה במרחב המקוון".
המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת
זהו מערך אזרחי-משטרתי ייחודי בארץ ובעולם, המשלב את מישור האכיפה החוקית עם המישור הטיפולי והחינוכי על מנת להבטיח את ביטחונם של משתמשי הרשת, ובראשם קטינים. למטה שותפים המשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל, משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומשרד המשפטים, הפועלים יחד ליצירת סביבה בטוחה עבור ילדים ובני נוער במרחב המקוון, לרבות ברשתות החברתיות, ולחיזוק תחושת הביטחון האישי של הציבור ברשת.
ועדת היגוי
את פעילות המטה מנחה ועדת היגוי בין-משרדית בראשות מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים, ובהשתתפות ראש אגף חקירות ומודיעין כנציג המפקח הכללי של משטרת ישראל ומנכ"לי משרדי הממשלה השותפים. ועדת ההיגוי מתווה את מדיניות המטה ונוהליו וראש אגף חקירות ומודיעין אחראי פיקודית על כלל פעילות המטה הלאומי.
חזון המטה
להוביל שינוי אסטרטגי במדינת ישראל בתחום המניעה והאכיפה של תופעות אלימות ופשיעה ברשת האינטרנט כלפי ילדים ובני נוער; ליצור סביבה בטוחה במרחב המקוון ואקלים חברתי המעודד שמירה על החוק ועל זכויות אדם; להוקיע התנהגות אנטי-חברתית, עבריינית ואלימה; ולפעול לחיזוק תחושת הביטחון האישי של האזרחים.
ייעוד המטה
הפעלת מערך לאומי משולב, אזרחי-משטרתי, אשר יוביל מאבק נחוש ויעיל למניעה ולאכיפה של תופעות פוגעניות, אלימות ופשיעה במרחב המקוון, לרבות פגיעות ברשתות החברתיות, נגד ילדים ובני נוער.
מטרות המטה
המטה, באמצעות מכלוליו השונים, פועל בתחומים הבאים:
- אכיפה פלילית ואלטרנטיבית וצמצום תופעות אלימות ופשיעה במרחב המקוון
- הגברת המודעות לגלישה בטוחה ויצירת סביבה וירטואלית בטוחה
- הפעלת מרכז לאומי לדיווח ולמענה לפניות הציבור
- הגברת ההרתעה כנגד עבריינות רשת
- הגברת הדיווח, העלאת אמון הציבור והגברת תחושת הביטחון האישי
- קידום חקיקה ותיקוני חקיקה בתחומי פעילות המטה
תחומי העיסוק המרכזיים של המטה
המטה מורכב ממטה מקצועי ויחידת משטרה מבצעית במסגרתה פועל מוקד לאומי. יחד הם עתידים לפעול בתחומים הבאים:
- גיבוש תפיסה לאומית
- אכיפה פלילית ואלטרנטיבית
- מוקד לאומי לקבלת פניות
- מניעה
- הסברה והגברת מודעות
- הקמת אתר אינטרנט לאומי ייעודי
- הנגשת אמצעי דיווח על כל פגיעה בקטינים במרחב המקוון, באופן מקוון ומידי
- הכשרות פעילים ומתנדבים במערך הרשות המקומית
- ביצוע מחקרי מדידה והערכה
- קידום שותפויות עם עמותות וארגונים רלוונטיים וקידום שיתופי פעולה בין-לאומיים
יחידה משטרתית
ביחידת להב 433 של משטרת ישראל הוקמה יחידה 105, יחידה ייעודית למאבק בפשיעה נגד קטינים במרחב המקוון. היחידה פועלת לאכיפת עבירות של אלימות נגד קטינים ברשת ומניעתן. לרשותה עומדים אמצעי אכיפה "קלאסיים" ואלטרנטיביים, לרבות פעולות אכיפה יזומות ופעולות "מניעה מצבית" שנועדו לצמצם את ההזדמנויות לביצוע עבירות. היחידה מורכבת ממוקד לאומי, מפלג מודיעין ומפלג חקירות בהם משרתים מומחים בתחומי המחשב והרשת.
מוקד לאומי משולב לדיווח
מוקד 105 הכפוף ליחידה 105 הוא מוקד לאומי ייחודי המרכז את כל הפניות והמידע בנוגע לפגיעות כנגד קטינים ברשת. המוקד נותן מענה לציבור 24 שעות ביממה, 7 ימים.
המוקד מאויש על ידי שוטרים בעלי הכשרה רלוונטית בתחומי העיסוק של המטה ולצדם נציגי משרדי הממשלה השותפים – המשרד לביטחון הפנים, משרד החינוך, משרד המשפטים, משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ומשרד הבריאות.
המוקד ערוך לטפל בפניות ודיווחים הנוגעים לפגיעות, אלימות ופשיעה כנגד ילדים ובני נוער במרחב המקוון, למיינן ולנתבן להמשך טיפול ככל הנדרש.
המוקד מטפל בכל טווח האיומים הנשקפים לילדים ולבני נוער במרחב האינטרנטי, מפגיעות פליליות כגון פדופיליה, אינוס וירטואלי והפצת תכנים בעלי אופי מיני, ועד לפגיעות שאינן פליליות אך השפעתן עלולה להיות קשה ביותר כגון חרם, נידוי וביוש (שיימינג).
ניתן לפנות למוקד בטלפון – 105.
מטה מקצועי
המטה המקצועי משמש מנחה ומוקד ידע מקצועי לאומי בנושא הגנה על ילדים ובני נוער במרחב המקוון. המטה אחראי על יישום מדיניות המערך על ידי קביעת נהלים ותכניות עבודה.
המטה מתכלל את כלל פעילות המערך, לרבות בתחומי האכיפה, המניעה, ההסברה, ההכשרה וההדרכה, החקיקה, המחקר וההערכה.
יחידות המטה:
- מידע, מחקר ושיתופי פעולה: מקור למידע מקיף ומגובה מחקרית לגבי השימוש של בני נוער ברשת, פשיעת רשת על סוגיה השונים ואלימות מקוונת כנגד ילדים. יחידת המידע והמחקר אחראית על איסוף הנתונים וניהול מחקרים בהתאם לצרכים של המטה ושל הארגונים השונים השותפים לעשייה.
- מניעה וקהילה: היחידה מובילה את התכנית הלאומית למניעת פגיעה בילדים ונוער ברשת ואחראית על הטמעתה בקרב הציבור הרחב. תחת היחידה פועלים תחום הכשרה והדרכה ותחום קהילה ומתנדבים.
- הכשרה והדרכה:יחידת ההכשרה וההדרכה עוסקת בבניית מערכים ועזרי עבודה להכשרת אנשי המטה ומתנדביו והדרכות לאנשי מקצוע בקהילה. מטרת יחידת ההדרכה לספק לגורמים המקצועיים השונים כלים להתמודדות עם אלימות ברשת ולהדרכת ילדים ובני נוער בנושאי גלישה בטוחה וסכנות במרחב המקוון באופן רגיש ומותאם לגיל.
- יחידת מתנדבים:במטרה להפוך את הקהילה לשותפה משמעותית בפעילות המטה ועל מנת לתת מענה תואם להיקף התופעה, מגייס המטה מתנדבים מתחומי עשייה מגוונים – אנשי חינוך וטיפול, נציגי חברות וארגונים מתחום המחשוב והסייבר, הורים ועוד.
- הסברה ואינטרנט: יחידת ההסברה אמונה על הנגשת הידע שהצטבר במטה לכלל האוכלוסייה בפילוח לקהלי יעד על ידי הפקת מגוון רחב של חומרים מודפסים ומקוונים, בניית קמפיינים להעלאת מודעות, וניהול אתר אינטרנט.
- נציגי המשרדים השותפים: הנציגים אחראים על תחום המטה במשרדם, מנחים, מלווים ומפקחים מקצועית על נציגי המשרדים היושבים במוקד ושותפים להתוויית מדיניות המטה ונהליו.