מחקרים, סקרים וסטטיסטיקות
דוח ועדת סמארטפון 2018
-
יחידה
מועצת הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לשכת מנכ"ל
- נושא
-
תאריך פרסום
24.04.2018
מסקנות ועדת שפר העוסקת בבחינת דרכים להפחתת מספר הנפגעים משימוש בטלפונים חכמים בנהיגה.

תקציר מנהלים
1. דוח זה מרכז את עבודת הוועדה לבחינת דרכים להפחתת מספר הנפגעים משימוש בסמארטפונים בנהיגה, אשר מונתה על ידי מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים במאי 2017 (מצורפים נספח א' – כתבי המינוי לוועדה. נספח ב' – פירוט עבודת הועדה והגורמים עימה נפגשה).
2. מניע מרכזי למינוי הצוות הייתה העלייה העקבית במספר הנפגעים וההרוגים בתאונות דרכים בחומש האחרון והנחת העבודה לפיה לשימוש הנפוץ בסמארטפון בעת נהיגה יש בה חלק משמעותי.
3. במהלך העבודה הצוות נפגש עם גורמי משטרה, צה"ל, חוקרים ויזמים רבים שהציעו מענים טכנולוגיים. הוועדה בחנה את כל הרעיונות שהועלו ואת התאמתם להיות חלק מהמענה להפחתת הסיכון הנובע משימוש בסמארטפון בנהיגה. בנוסף, הוועדה בחנה גם סוגיות אכיפה, רגולציה, הסברה וחינוך.
4. בתחילת העבודה עסק הצוות באפיון הבעיה, משימה שהתגלתה מהר מאד כמורכבת לביצוע. הצוות התקשה למצוא תוצאות מחקרים שישמשו כבסיס לעבודתו, אשר חושפים סיבתיות בקשר בין שימוש בטלפון נייד לבין התרחשות תאונות דרכים ולנפגעים מהן (ראו מחקר מנהל הבטיחות בתנועה האמריקאי NHTSA1 לפיו, רק מעט יותר מאחוז אחד (1%) מההרוגים בתאונות דרכים בשנת 2014 נגרם כתוצאה משימוש בטלפון נייד).
5. ככל שהצוות העמיק לחקור, נגלתה לעיניו התמונה הבאה: ה"אינטואיציה הכללית" בארץ ובעולם מצביעה לכיוון מאד ברור לפיו קיים קשר הדוק בין שימוש בטלפון נייד בנהיגה לבין העלייה בתאונות דרכים. המחקרים, ברובם, אינם מלמדים על קשר סיבתי בין שימוש בטלפון נייד לבין התרחשות תאונות דרכים, אך מוכיחים באופן מובהק כי השימוש בטלפון נייד בנהיגה מגדיל משמעותית (פי עשרה לערך) את הסיכון להתרחשות תאונות דרכים.
6. בכדי להעמיק את הידע בנושא, בוצע לבקשת הצוות סקר ספרות מקיף אודות הקשר שבין שימוש בתקשורת ניידת לבין היפגעות בתאונות דרכים.
7. מחקר שפורסם לאחרונה (אפריל, 2017), המבוסס על מאגר נתונים גדול של נסועה ותאונות, שבוצע על ידי Cambridge Mobile Telematics2 חושף תמונה המתיישבת טוב יותר עם האינטואיציה הקולקטיבית. לפי המחקר, בלמעלה ממחצית מתאונות הדרכים (52%) הייתה הסחת דעת סלולארית ברגעים שקדמו לתאונה. בנוסף מוצא המחקר, שרמת הסיכון לתאונה של נהגים המוסחים תדיר, גבוהה פי שישה מאשר של נהג שאינו מוסח כלל. המחקר מציין בנוסף, שבארצות הברית לבדה, נהרגים מדי יום אחד עשר בני נוער כתוצאה מ-texting בנהיגה.
8. במהלך העבודה זיהתה הוועדה שלוש אסטרטגיות שונות במהותן למתן מענה לבעיה שלפנינו:
א. הפחתת השימוש בסמארטפונים בנהיגה ולמצער, להפחית למינימום (או לאפס) את הקריאה והכתיבה תוך כדי נהיגה.
ב. שיפור אופן השימוש בסמארטפון (מניחה ששימוש בו בנהיגה הוא בלתי נמנע) תוך מציאת דרכים ופתרונות טכנולוגיים להפיכתו לבטוח יותר.
ג. האסטרטגיה השלישית, מניחה שהסחת דעת בנהיגה היא בלתי נמנעת (ולא רק בגלל שימוש בסמארטפונים אלא בגלל שורה ארוכה של סיבות נוספות), ולכן מחפשת כיצד ניתן למנוע תאונות דרכים בהינתן מקרים של הסחת הדעת (כדוגמת מערכות בטיחות פאסיביות או אקטיביות).
9. במחקר שפורסם לאחרונה3 וכלל בחינת מומחים של מענים טכנולוגיים רבים, נקבע ששורת הקריטריונים הרצויה לפיתוח מענה היא שילוב של הנכונות לקבל את הפתרון ותרומתו לבטיחות וכוללת, בסדר יורד, התראת התנגשות, מניעת כתיבה, מניעת קריאה, המרת טקסט לדיבור. המחקר מצא עוד שטכנולוגיות למניעת כתיבה וקריאה תתקלנה בקשיים בקבלתן ובהטמעתן.
10. על אף האמור לעיל, הצוות החליט להתמקד במניעת או הפחתת פעולות קריאה וכתיבה, מאחר והן מהוות את הפעילות המסוכנת ביותר.
11. חלק מהמענים הטכנולוגיים, שעניינים הגבלת תקשורת ניידת בנהיגה, כללו ניטור ופיקוח על הנהגים, לרבות בזמן אמת. הוועדה חושבת שתכונה זו משמעותית בציי רכב, אולם אינה מהווה יתרון בכלי הרכב הפרטיים.
12. משיקולי בטיחות גרידא, נכון היה, לו ניתן הדבר, להנחות ולאכוף איסור מוחלט על שימוש בסמארטפון בנהיגה, דבר שגוזל משאבי קשב מהנהג ומגדיל את הסיכון לכלל משתמשי הדרך. מצאנו שהמלצה גורפת ברוח זו לגבי כל סוגי הרכב, היא בבחינת גזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה, ולכן אינה מופיעה בדוח.
13. בדוח ניתנות המלצות לטיפול מקיף בבעיה הנידונה. עיקריהן:
טכנולוגיה
א. יציאה למכרז לקבלת הצעות למענה טכנולוגי, אשר יוטמע (במידת הצורך על ידי רגולציה) באפליקציה פופולרית (דוגמת Waze או WhatsApp) ויכלול שורה של תכונות: הגדרת מצב נהיגה; הסתרת אייקונים; יכולת לשליחת הודעה חוזרת אוטומטית; התרעת שימוש מסוכן; תפעול מערכות התקשורת מההגה. (ראה פירוט בפרק 'טכנולוגיה').
ב. נדרש לפתח את היכולת, כולל טכנולוגיה, לאכיפת התקנה האוסרת על קריאה וכתיבה במהלך נהיגה.
רגולציה ואכיפה
ג. נדרש למקד את האכיפה בתחום השימוש בסלולארי בנהיגה, למניעת קריאה וכתיבה (texting). אכיפה זו דורשת פיתוח שיטות וכלים שאינם קיימים היום בנמצא.
ד. בחינת הקמת יחידת משטרה ייעודית שתתמקד בתחום הסלולר בנהיגה, בדגש על מניעת texting.
ה. איסור מוחלט (תוך אכיפה משמעותית של האיסור) על שימוש בסמארטפון, לרבות שיחה4, ברכב תחבורה ציבורית (למעט מוניות עד 7 נוסעים) ורכב כבד בזמן נסיעה (להוציא מערכות ניווט). בהתייחס להשוואה בנסועת כלי הרכב, אוטובוסים מעורבים בתאונות דרכים קטלניות פי 6.1 לעומת כלי רכב פרטיים.
ו. בציי תחבורה ציבורית ורכב כבד, הוועדה ממליצה להטמיע בחקיקה טכנולוגיה ייעודית שתאפשר הגבלת תקשורת, ניטור ופיקוח קבוע (כדוגמת מערכת ענ"א - עוזר נהג אלקטרוני5) והטלת אחריות גם על מנהל הארגון (אחריות שילוחית).
ז. מומלץ להחמיר מאד, ובאחת, את הענישה על texting בזמן נהיגה. הוועדה מציעה לשלש את הקנס המקובל כיום בביצוע עבירה שניה ולהוסיף הבאה לדין ושלילת רישיון בעבירה שלישית, זאת לאחר שעבירה ראשונה "תזכה" את מבצעה בהתראה בלבד.
ח. פיתוח מתודולוגיה חדשה לחקירת תאונות דרכים באגף התנועה במשטרת ישראל, שתאפשר איסוף מידע וניתוחו (כולל מידע רלוונטי וזמין מהסמארטפון עצמו), מתוך מטרה להבין את השפעות השימוש בסמארטפון על היקף תאונות דרכים והנפגעים בהן.
ט. פיתוח מתודה חדשה לתחקור תאונות דרכים ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים, תוך מיקוד בהשפעת השימוש בסמארטפון על תאונות הדרכים.
י. הוועדה ממליצה לבחון את אפקטיביות מערכות הבטיחות הפאסיביות, ועל פי הממצאים לבחון החלת התקנה המחייבת התקנת מערכות כאלו על כל כלי הרכב הנעים בכבישי הארץ.
יא. קביעת תקן לתושבת.
חינוך והסברה
יב. עריכת קמפיין הסברה להטמעת תפיסת הסיכון הכרוך בשימוש בסמארטפון בנהיגה, ולעידוד נהיגה נכונה, כמו למשל, טכניקות התמודדות עם הסחות דעת.
יג. הדגשה בקמפיין של חשיבות התקנת אפליקציות להגבלת תקשורת ברכב ככלי לשיפור בטיחות הנהיגה.
יד. שילוב נושא השימוש בסמארטפון בנהיגה, סכנותיו וכלים להתמודדות, במסגרת לימודי החינוך התעבורתי במערכת החינוך.
14. מומלץ לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לתכנן ולהוביל תכנית לאומית מקיפה (מבוססת על המלצות הדוח) להפחתת מספר הנפגעים משימוש בסמארטפון בנהיגה. התכנית תכלול חלקים טכנולוגיים (כולל בעולם האכיפה), קמפיין הסברה וחינוך (שיתמוך גם בהטמעת הטכנולוגיות החדשות), רגולציה ואכיפה מותאמת.
1 NHTSA (2016) . Distracted Driving 2014. Traffic Safety Facts, National Highway Traffic Safety Administration report DOT HS 812, 260. U.S. Department of Transportation, Washington DC.