קולות קוראים
הזמנה לחשיבה משותפת – הדור הבא של טכנולוגיות התכנון והבנייה של ישראל
-
מיקום
כל הארץ
-
תאריך פרסום
16.09.2020
-
תאריך עדכון
16.11.2020

רקע
בשני העשורים הקרובים אוכלוסיית המדינה צפויה להכפיל את עצמה, ולשם כך נדרש ענף הנדל"ן להיערך ולהתייעל משמעותית בעולם התכנון, רישוי וביצוע בכלים וטכנולוגיות חדשות תומכות איכות ומקצועיות. מנהל התכנון מקדם תהליך שיתוף ציבורי מקצועי לצורך גיבוש הדור הבא של מערכות התכנון, הרישוי והבניה של מדינת ישראל. במסגרת הליך זה מנהל התכנון מעוניין להרחיב את השיח המקצועי בנושאי ליבה אלו אשר עתידים לקבל ביטוי בתפיסה מערכתית אחודה - משלב הייזום ועד לשלב השלמת הבניה והאיכלוס. מערכת זו תחליף באופן הדרגתי את מערכת "רישוי זמין" ומערכת "תכנון זמין", אופן הגשת המסמכים והתוכניות וכן תאפשר ביצוע תהליכים מקוונים חדשים שלא קיימים היום.
החשיבה על פיתוח מערכות עתידיות מקודם לצד עבודות רוחביות במינהל התכנון לשיפור תהליכי התכנון והבניה כדוגמת 'תכנון חושב רישוי', הליך הבוחן מחדש את תכולת התכנית המפורטת ורמת הפירוט של נספחיה. תהליך נוסף שמקודם הוא 'תכנית בתפיסה נפחית' המכוון לביטול ההפרדה בין שטח עיקרי לשטח שירות מתוך כוונה לייצר תכנון בו הוראות בינוי ועיצוב עירוני יגברו על החשבונאות, לטובת הבטחת מימוש ערכיה התכנוניים של התכנית. השינויים הללו מביאים עימם שפה תהליכית חדשה התומכת בתרשים זרימה המבהיר אילו נתונים וכלים נדרשים בכל שלב בתהליכי קבלת ההחלטות. קידום הנושאים הללו נעשה מול הגורמים הרלוונטים בממשלה, ברשויות המקומיות ובמגזר הפרטי כדי להביא להתייעלות תהליכי התכנון והרישוי לצד שיפור איכות התכנון המתארי, התכנון המפורט ותהליכי ביצוע של מבנים, תשתיות ומרחב ציבורי.
מה אנחנו מחפשים ואיך תוכלו להשפיע? 10 שאלות פתוחות לחשיבה משותפת לאן לשלוח ועד מתי?
BIM - Building Information Modeling
בשנים האחרונות העבודה בשיטת BIM הולכת ותופסת את מקומה בעולם של תכנון וביצוע פרויקטים של מבנים ותשתיות. היכולת לחבר מסד נתונים רחב היקף (אדריכלי, הנדסי, כלכלי, תפעולי וכד') לרכיבי המבנה המוצגים במודל, מעצימה את מקומו כבסיס תכנוני-ניהולי לפרוייקט. לא עוד טבלאות ושרטוטים מופרדים זה מזה, אלא מקשה אחת מסונכרנת שכל שינוי במודל בא לידי ביטוי ביתר הרכיבים והאלמנטים המרחבים. ניכר כי עבודה באופן זה מביאה להתייעלות משמעותית של מימוש הפרויקט באתר הבניה נוכח איכות התכנון והתיאומים שנעשו ב"שולחן השרטוט הוירטואלי". הרחבת הבקרה המקצועית של הפרויקט בצורה זו מול הרגולטורים השונים (גופי ממשלה, רשויות מקומיות, גופי בקרה וכו') יאפשר לערוך ניתוחים ובחינות מרחביות וכמותיות בצורה יעילה ופשוטה ובמקרים מסוימים בסיוע כלי AI וכלים אוטומטיים*.
במסגרת קידום נושא ה-BIM הוקמה לאחרונה ועדה בין משרדית בהובלת משרד רה"מ, מנהל התכנון, משרד הביטחון, משרד השיכון ומפ"י וזאת על רקע קידום תקן מס' 19650 העוסק ב- BIM** וההבנה של מספר גופים בממשלה, חברות התשתית ורשויות מקומיות כי יש לקדם נושא זה בראיה ארוכת טווח להתייעלות ושיפור ענף הבניה והתשתיות. כנגזרת מהתהליך הממשלתי, מנהל התכנון בוחן את הדרכים ליישום והטמעת מתודולוגיית ה BIM בתהליך הרישוי בראייה רחבה, במטרה לייעל ולקצר את הליכי הרישוי. במסגרת זו נערכת בחינה איך ניתן ליישם סטנדרטיזציה ארצית של מידול אשר יחסוך זמן משמעותי למתכננים ולרשויות ויהפוך את העברת המידע בין הגורמים השונים לפשוטה ויעילה ותאפשר לאנשי מקצוע להתנייד בקלות בין משרדים ופרויקטים.
להעמקת הידע בנושא ניתן לקרוא בפורום BIM של סטודיו IPLAN
* לדוגמא, כלי AI לניתוח תקינה
** "ארגון ותיעוד סִ פְ רָ תִ י (דיגיטלי) של מידע על מבנים ועל עבודות הנדסה אזרחית, לרבות מידול מידע הבניין (BIM ) ניהול מידע באמצעות מידול מידע הבניין", מכון התקנים הישראלי.
CIM - City information modeling
בראיה רחבה, ניתן לראות ניצנים במקומות שונים בעולם להסתכלות דיגיטלית ומרחבית על העיר והמרחב כרצף של נתונים מעולמות תוכן שונים ואף פיתוח חשיבה על ה"התאומה הדיגיטלית" של העיר המרחב הבנוי ובמרכזו הערים, משנה בקצב הולך וגובר ובאמצעות גישות חדשות כדוגמת ה-CIM ניתן לבחון הליכי תכנון תוך הטמעה של מידע רלוונטי מעולמות תוכן שונים. שיתוף פעולה בינתחומי של מתכננים ואנשי מקצוע שונים, ביצוע ניתוחים ובחינות מרחביות של השפעת התכנון המוצע על סביבתו ושיתוף הציבור בכלים ויזואלים בצורה פשוטה ונגישה. השיקוף של העיר במודל תלת מימדי המהווה "תאום דיגיטלי" - DIGITAL TWIN יוכל לאפשר למשתמשים ליצור ולהציג סביבות מודל תלת-ממדי של העיר תוך ראיית הסביבה והמאפיינים המגוונים שלה, ניתוח מאפייני הישות המתוכננת אל מול מאפיינים שונים, כאשר הנתונים הרלוונטיים זמינים בכל עת ומקום, ומשמשים כלי ניתוח למנעד רחב של מאפיינים: סטטוטוריים, סטטיסטיים, פיזיים (טופו', בינוי, טבע עירוני וכו'), תשתיות, נתוני אקלים, היבטים חברתיים-כלכלים, מצב פיזי של תשתיות ומבנים, נתונים מחיישני שהם חלק ממערכות עירוניות (IoT) וכן נתונים ממדיה חברתית. שילוב מודלי BIM בסביבה עירונית - CIM יאפשר בחינה סביבתית יעילה, רב תחומית, ואיכותית של פרויקטים לצורך תכנון איכותי.
שיח זה מקבל חשיבות יתרה לאור תהליך הציפוף העירוני ואזילת משאב הקרקע, המצריכים ניתוח והבנה מרחבית משוכללת, רב מימדית ותכנון בסביבה רבת משתנים שאינה מסתפקת ב"רצף של תשריטים ונספחים דו מימדיים" אלא מחייבת מעבר הדרגתי לתכנון תלת מימדי ואיגום מידע רב ועשיר בתהליכי התכנון. על רקע זה אושרה לאחרונה חקיקה חדשה המאפשרת רישום תלת מימדי של מגרשים (ראה יום עיון ומידע בנושא) באמצעותה ניתן לקדם מערכות הסעת המונים ומנהרות תשתית במרחבים אורבניים צפופים, גשרים עיליים למטרות שונות וחלוקה תלת מימדית של שימושים ובעליות במפלסים עיליים ותת קרקעיים. מנהל התכנון מבצע חקר הכולל סקירת עקרונות וכיווני התפתחות טכנולוגית בתכנון עירוני מבוסס מודלי מידע מורכבים ו- BIG-DATA. ניתוח תקדימים ופלטפורמות דיגיטליות לסוגים ורמות שונות של CIM בארץ ובעולם, מיפוי חסמים ושחקנים מרכזיים בתחום.
ה- GIS הוא נדבך מרכזי לפיתוח מתודת ה CIM אשר עומד לרשות מנהל התכנון כבר כיום, השימוש ב GIS מהווה נקודת מוצא של המערכת לאור היצע המידע הרב הקיים אשר יכול לסייע למתכננים ולציבור הרחב להעשיר את הידע וההבנה של המרחב הפיזי. שילוב היכולת של ה GIS עם מודלים תלת מימדיים של מבנים או שכונות מגורים למאגרי נתונים בהם מידע מגוון יהוו מכפיל כח משמעותי לקבלת תובנות ברזולוציות שונות ולתכנון איכותי ורב מימדי.
בכוונתינו לבחון טכנולוגיות ועקרונות הפעלה של כלים ושיטות עבודה חדשניים ב- CIM לצורך הטמעתם במערכות מנהל התכנון - לשם מתן כלים ליצירת ערים מתוכננות טוב יותר, מחוברות יותר ועירוניות יותר, מוזמנים להצטרף לפורום CIM שהוקם כחלק מעבודת IPLAN סטודיו במנהל התכנון:
לסיכום
הערך המשמעותי של הכלים הטכנולוגיים לשימוש בתכנון עתידי מיטבי, טמון ביכולת שלנו להפיק תועלת ותובנות ממאגר רציף ומתעדכן של מידע תוך פישוט תהליכי העבודה של בעלי המקצוע השונים. יש לציין כי כבר היום קיים מידע עשיר ורב הן במנהל התכנון והן בגופים ציבוריים ואזרחים אך המידע אינו מהווה כלי מספיק משוכלל לשיפור איכות התכנון, לקבלת החלטות, שימוש בכלי חדשניים כגון AI וכו'. האתגרים הניצבים בפנינו טמונים ביכולת לייצר שפה אחידה מול גופים ותהליכים מגוונים, להגדיר את רמות הפירוט והתכולות של כל סוג של מידע, לדאוג לתחזוקה שוטפת ואחידה של המידע ומערכות מידע אלו ולאפשר לייצר שיתוף והנגשת מידע לציבור הרחב ואנשי מקצוע רלוונטים בכל תהליכי התכנון והבניה במדינת ישראל.
- ניירות עמדה המפרטים תפיסה עתידית לאופן קידום התחומים הללו ואינטגרציה ביניהם.
- מחקרים ו/או סמינרים ואו פרויקטים אקדמיים (סטודיו, מעבדה עירונית, אולפן, סדנה וכו') שבחנו את אחד או יותר מהנושאים ו/או אינטגרציה ביניהם מהארץ ומהעולם.
- כלים קיימים/ בפיתוח / בייזום של חברות הזנק לצד חברות ותיקות שביכולתם לתמוך או להשתלב בעולמות התוכן המוצגים כאן.
איך תוכלו להשפיע?
- להעביר מסמך כתוב על אחד או יותר מהנושאים.
- להצטרף למפגשי חשיבה חד/רב פעמיים שיתקיימו בשנה הקרובה בנושא זה.
- לחבר בין מינהל התכנון לבין גוף ציבורי , אקדמיה, מגזר שלישי או איש מקצוע שיכול לתרום לנושא.
- להצטרף לאחת מקבוצות הפורום שהקמנו ולפתח שיח סביב נושאים שונים.
10 שאלות פתוחות לחשיבה משותפת:
- תהליכי עבודה- כיצד ניתן לשלב בין עבודה בשיטת BIM וCIM ליצירת "ענן מרחבי משותף" אשר מסייע לציבור ולאנשי מקצוע לקדם את תהליכי התכנון, רישוי וביצוע תוך שימוש במידע הרלוונטי מ"הענן המרחבי" לצורך התייעלות התהליכים ושיפור איכות התוצרים השונים?
- נתונים ככלי לקבלת החלטות - באילו דרכים ניתן להרחיב את השימוש בנתונים מבוססים GIS לקבלת תמונה מרחבית עשירה בנתונים (בניה ומקרקעין, אקלים, אנרגיה, דמוגרפיה, חינוך וכו')?
- חומרים מקצועיים - כיצד ניתן להטמיע מסמכי תכנון משלימים כדוגמת נספחים גרפיים, מסמכי מדיניות, תוכניות אב, הנחיות מרחביות, פסיקה תקדימית אל תוך המערכות לצורך הגדלת נפח ואיכות המידע התכנוני הרלוונטי בכל הליך?
- עבודה משותפת - כיצד ניתן ליצור פלטפורמה משותפת בין גופי התכנון והרישוי לצורך צמצום זמני התגובה של הגופים השונים (ועדות מקומיות, אנשי מקצוע, יזמים וכו') הנדרשים לתהליך ועבודה במקביל על מודל/תכנית משותפת?
- שקיפות ציבורית מול אבטחת מידע - עד כמה מערכת מסוג זה יכולה להיות פתוחה ונגישה לציבור הרחב והמקצועי בשים לב לצרכי אבטחת מידע ושמירה על מידע חסוי של גופים ואזרחים?
- שיתוף מידע ושיתוף ציבור - מהם הכלים ו/או הדרכים בהן רצוי לשתף את הציבור והקהל המקצועי במידע רלוונטי? כיצד צריך לאפשר לציבור להתייחס למידע זה?
- כלי אוטומציה ו-AI - אילו סוגיות ניתן ליעל באמצעות "כלי עבודה חכמים" כדוגמת AI ומהם הצעדים הנדרשים כדי לבצע ניתוח אוטומטי של מודל בניין / תכניות? כיצד כלי NLP יכולים לסייע לאפיק זה?
- פורמט עבודה - באילו פורמטי קבצים רצוי שתעבוד מערכת אחודה לתכנון, רישוי וביצוע אשר תידרש להכיל מידע סטטוטורי ומרחבי ברמות פירוט שונות מהעיר ועד למבנה הבודד - ליצירת "ענן מרחבי של מידע" וכן ולשיתוף מידע בין גופים?
- אינטגרציה בין קיים לחדש - באיזה אופן ניתן להחיל שימוש במערכת חדשה תוך המשך הפעילות במערכות הקיימות ושמירה על כשירותם מבלי לפגוע בתהליכים שמקודמים?
- שאלה פתוחה - מהו לדעתך האתגר המשמעותי ביותר בתהליך קידום נושא זה?