החלטות ממשלה
מדיניות הממשלה בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים
- יחידה
-
ממשלה
הממשלה ה- 32, בנימין נתניהו
-
תאריך פרסום
17.07.2011
-
תאריך עדכון
18.09.2017
החלטה מס. 3484 של הממשלה מיום .17.07.2011
נושא ההחלטה:
מדיניות הממשלה בתחום הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים
מחליטים:
א. לפעול למימוש יעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בהתאם להחלטת הממשלה מס' 4450(חכ176/) מיום 29.1.2009, ובהתבסס על מסמך המדיניות של משרד התשתיות הלאומיות לשילוב אנרגיות מתחדשות במערך ייצור החשמל בישראל מיום :14.2.2010
1. יעד לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בהיקף של 10% מצורכי האנרגיה בחשמל של המדינה לשנת 2020. יעד זה צפוי להיות מושג על-ידי ייצור חשמל בהיקף של כ2,760- מגה וואט מותקן.
2. יעד ביניים מנחה לייצור 5% מהחשמל בישראל בסוף שנת 2014 באמצעות אנרגיות מתחדשות. יעד זה צפוי להיות מושג על-ידי ייצור חשמל בהיקף של כ1,550- מגה וואט מותקן.
ב. להסדיר עידוד הקמת מתקנים להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים בשני שלבים, בהתאם ליעדי הממשלה כפי שהם מופיעים בסעיף א' לעיל:
1. שלב ראשון - הכולל את כל המכסות שלגביהן כבר נקבעו התעריפים ואמות המידה, מכסות אשר נמצאות בשלבי קביעה על ידי הרשות לשירותים ציבוריים (חשמל) (להלן - רשות החשמל), ומכסות נוספות המפורטות בהחלטה להלן להפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים, כפי שיוטמעו עד סוף שנת 2014 על-ידי רשות החשמל.
2. שלב שני, בשנים 2020-2015, במסגרתו יתבצע עידוד הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים ככל שיידרש במסגרת מדיניות אשר תיקבע לפי סעיף ו' להלן, להשגת היעדים האמורים בסעיף א(1) לעיל ובהתייחס לתועלות הנובעות למשק כתוצאה מייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות, והכוללות בין היתר הבטחת ביטחון אנרגטי במדינת ישראל לאורך זמן, תועלות חיצוניות למשק הישראלי ולתעשייה הישראלית, תועלות סביבתיות, יצירת תמהיל טכנולוגיות מאוזן, יעילות וחדשנות למשק החשמל בישראל, והכל בשים לב לסמכויות רשות החשמל.
3. מדיניות הממשלה היא כי סך כל המכסות, לרבות מכרזים והסדרות, לייצור חשמל במשק החשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות להן עלות משקית, לא יעלה עד סוף שנת 2014 על: 1430 מגה וואט לאנרגיות סולאריות, 830 מגה וואט לאנרגיית רוח ו210- מגה וואט לכל הפחות לאנרגיה המבוססת על ביו-גז, ביומאסה ופסולת.
4. ככל שתימצאנה טכנולוגיות לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות אשר תועלתן המשקית גבוהה מעלותן, הממשלה מנחה את רשות החשמל לבחון את הסדרתן מעבר למכסות הנגזרות מסעיף א(1) לעיל, במסגרת סמכותה ועל פי הוראות חוק משק החשמל, התשנ"ו1996- (להלן - החוק). לעניין זה, קביעת העלויות והתועלות המשקיות תיעשה על ידי צוות בינמשרדי בהשתתפות נציגי משרד האוצר, משרד התשתיות הלאומיות, המשרד להגנת הסביבה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, רשות החשמל ובראשות משרד ראש הממשלה. אין באמור בסעיף זה כדי להגביל את סמכותה של רשות החשמל, לרבות בקביעת תעריפים ואמות מידה לעניין טכנולוגיות כאמור, ככל שתימצאנה. הצוות יסיים את עבודתו עד לסוף יוני .2012
ג. במגמה לממש את המדיניות האמורה, להנחות את רשות החשמל לפעול במסגרת סמכותה על פי החוק, ובכלל זאת להשלים ולעדכן תעריפים ואמות מידה ככל הנדרש, על פי חלוקה למכסות כדלקמן:
1. ליישם החלטתה מס' 325 מיום 24 בינואר 2011, כדלקמן:
א. מכסה של 400 מגה ואט שתחול על יצרני חשמל בטכנולוגיה סולארית לרשת ההולכה ובכלל זה בטכנולוגיה סולאר תרמית במינימום יצרנות בטכנולוגיה סולאר תרמית של 200 מגה ואט.
ככול שעד ליום 1 בינואר 2014 לא מוצתה מכסה זו (קבלת אישור תעריף), תבחן רשות החשמל הסטת מכסה זו למתקני ייצור חשמל מאנרגיה סולארית המחוברים לרשת החלוקה ובתעריף שייקבע ע"י רשות החשמל, כך שבכל מקרה מינימום יצרנות בטכנולוגיה סולאר תרמית לא תפחת, כאמור, מ200- מגה ואט.
ב. מכסה של 60 מגה ואט לטובת זוכים במכרזי קרקע ייעודיים למתקנים המחוברים לרשת ההולכה.
2. מכסה של 110 מגה ואט, אשר יוקצו עד סוף שנת 2014 לטובת מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית לצריכה עצמית והעברת עודפים לרשת. המכסה תוקצה בארבעה מועדים, כדלקמן:
א. מכסה של 20 מגה וואט ב.2011-
ב. מכסה של 30 מגה וואט ב.2012-
ג. מכסה של 30 מגה וואט ב.2013-
ד. מכסה של 30 מגה וואט ב.2014-
3. מכסה של 160 מגה וואט עבור מתקנים לייצור חשמל מביו-גז. רשות החשמל תפרסם הסדרה למכסה זו תוך 60 ימים לכל היותר.
4. מכסה של 50 מגה וואט לכל הפחות עבור מתקנים לייצור חשמל מביו-גז, מביומאסה ומפסולת בכל הטכנולוגיות שיוגדרו לשם כך, בתמהיל שייקבע בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה.
5. מכסה של 800 מגה ואט למתקנים לייצור חשמל באמצעות רוח המחוברים לרשת החלוקה ולרשת ההולכה.
6. מכסה של 50 מגה וואט למתקנים לייצור חשמל באמצעות מתקני חלוץ של טכנולוגיות חדשניות בשנים 2015-2012, כאשר הספק מתקן בודד לא יעלה על הספק שיקבע המדען הראשי במשרד התשתיות הלאומיות. זאת, בהתאם לתעריפים ואמות מידה המקובלים לייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות בטכנולוגיות מבוססות דומות. המדען הראשי במשרד התשתיות הלאומיות יסווג את המתקנים שייחשבו כמתקני חלוץ כאמור, תוך מתן עדיפות לטכנולוגיות ישראליות.
ד. להנחות את משרד האוצר לדווח לממשלה על התקדמות פיתוח פרויקטי אשלים, לא יאוחר מ1- ביולי .2012
ה. להנחות את המשרד להגנת הסביבה להציג לוועדת שרים לעניין קידום, פיתוח ויישום אנרגיות מתחדשות (להלן - ועדת השרים) את מדיניות המשרד בנושא טיפול בפסולת לצרכי אנרגיה ואת הפוטנציאל הנגזר מכך למשק החשמל לא יאוחר מיום 1 בינואר .2012
ו. להטיל על משרד התשתיות הלאומיות לגבש, בהתאם לאמור לעיל בסעיף ב(2), ולהציג לאישור הממשלה לא יאוחר מינואר 2014, מדיניות מעודכנת למימוש יעדי הממשלה לייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות לסוף 2020, שתכלול:
1. תמהיל טכנולוגיות מעודכן שיבטיח עמידה ביעד הממשלה תוך מזעור העלויות העודפות למשק. הערכת עלויות עודפות למשק כתוצאה מיישום התוכנית המוצעת תיקבע עם משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ורשות החשמל, ובהתבסס על עבודת הצוות הבינמשרדי כאמור בסעיף ב(4) לעיל.
2. יעדי ביניים שיאפשרו היערכות מתאימה של משרדי הממשלה, רשות החשמל והחברות במשק.
המתכונת החדשה שתיקבע בהתאם למדיניות האמורה תכנס לתוקף ותופעל במלואה ביום .1.1.2015
ז. להנחות את רשות החשמל לבחון, במסגרת סמכותה ועל פי הוראות החוק, קביעת תעריפים ואמות מידה בהתאם למדיניות המוצעת בסעיף ו' לעיל, עד לסוף שנת .2014
ח. לקדם יישום טכנולוגיות ישראליות יעילות וחדשניות ולשלבם במשק ייצור החשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת. במסגרת זאת, להטיל על צוות בראשות המדען הראשי במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה והמדען הראשי במשרד התשתיות הלאומיות, אשר יכלול את נציגי משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ומשרד ראש הממשלה ובהתייעצות עם רשות החשמל, לגבש תכנית לעידוד הקמת מתקנים המבוססים על טכנולוגיות ישראליות מתקדמות לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות תוך מתן מענה לקשיים התשתיתיים והרגולטוריים המונעים יישום טכנולוגיות אלה כיום, ובשים לב לסוגיות מימוניות. את התוכנית יגיש הצוות לממשלה לא יאוחר מינואר .2012
ט. בהמשך לסעיף 4(ד)(5) בהחלטת הממשלה מס' 3954(חכ122/) מיום 21.8.2008, להטיל על הממונה על התקציבים במשרד האוצר ביחד עם המדען הראשי במשרד התשתיות הלאומיות, לפעול לתמרוץ פרויקטים ספציפיים כמתקני הדגמה מסחריים בישראל (להלן - "מתקני הדגמה"). הפרויקטים יקודמו באמצעות תקציב שיוקצה למשרד התשתיות לאומיות, בגובה של 10 מיליון ש"ח. תקצוב וקידום תמיכות למתקני הדגמה לביו-גז וביומאסה ייעשה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה. אין באמור לעיל לגרוע מתקציבי משרדי הממשלה האחרים. יובהר כי על פעילות התמיכה במתקני ההדגמה להימנע מלהיות כזו הנופלת בסמכויותיו של המדען הראשי של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בהתאם לחוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה, התשמ"ד1984- שהינו הגורם הממשלתי האמון על עידוד, סיוע ותמיכה במחקר ופיתוח תעשייתי.
י. בהמשך לסעיף 4(ט)(3) בהחלטה מס' 3954(חכ122/) האמורה, להנחות את מנכ"ל משרד הפנים לבחון ולהציג את הדרכים והאמצעים הסטטוטוריים לקידום ייצור חשמל מאנרגיית רוח, ביו-גז, פסולת וביומאסה. השלמת בחינה של האמצעים ופרסומה תיעשה עד לחודש ינואר .2012
יא. לקבוע כי עשרה אחוזים מהמכסה שנקבעה למתקנים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית המחוברים לרשת החלוקה (להלן - מתקנים בינוניים) (30 מגה וואט), שלגביהן הרשות קבעה תעריפים ואמות מידה וכן עשרה אחוזים מכלל המכסות האחרות שנועדו למתקנים בינוניים, שלגביהן תקבע הרשות תעריפים ואמות מידה בהתאם להחלטה זו, יוקצו למתקנים בינוניים שיוקמו ביהודה ושומרון.
(מסמך מדיניות משרד התשתיות הלאומיות לשילוב אנרגיות מתחדשות במערך ייצור החשמל בישראל מיום 14.2.2010 נמצא במזכירות הממשלה)."