מידע משפטי
תקנות התכנון והבניה (עבודה ושימוש הטעונים היתר), תשכ"ז-1967
-
-
משרד:
-
נושא:
-
-
-
תאריך פרסום:28.04.1967
-
תאריך עדכון:22.05.2017
-
תקנות המפרטות את סוגי העבודות והשימושים הטעונים היתר בנייה.
לקריאת התקנות באתר "נבו":
תקנות התכנון והבניה (עבודה ושימוש הטעונים היתר), תשכ"ז-1967
דברי רקע והסבר לתיקון:
פורסם תיקון שיאפשר לכל הגופים המנויים בסעיף 261(ד) לחוק לבצע עבודות פיתוח ללא צורך בקבלת היתר בנייה, אם העבודות מבוצעות בהתאם לתכנית מאושרת ולתכנית פיתוח שתאושר על ידי מהנדס הועדה המקומית.
התיקון נעשה עקב צורך של גופים הפועלים מטעם המדינה לבצע עבודות מסויימות בהליך קצר ומהיר.
שימור רצועת החוף: דברי הסבר ורקע
לאורך 45 ק"מ של קו החוף בים התיכון (מתוך 190 ק"מ חוף), בתחום שבין גבעת אולגה לאשקלון, קיים מצוק כורכר המהווה חייץ פיזי טבעי בין רצועת החוף לשטחים הנמצאים מזרחה לו. מצוק הכורכר החופי נמצא בתהליך התמוטטות ונסיגה מזרחה, זאת כתוצאה משילוב של גורמים טבעיים ומעשה ידי אדם וביניהם פעולת גלי הים על בוהן המצוק.
אחד האמצעים להגנת המצוק הינו הרחבת החוף על ידי הזנת חול, שמסייעת במיתון פעולת הגלים על בוהן המצוק.
רוחב החוף הנדרש יקבע בתכנית מפורטת. כך למשל תמ"א/ 3/ 9/ א' (שאושרה ע"י הממשלה ביום 2.7.15) הינה תכנית מפורטת להגנות דחופות על המצוק החופי, שבחלק משטחה מתאפשרת הרחבת החוף על ידי הזנת חול. מתוקף תכנית זו ניתן לתת היתר לביצוע העבודות להרחבת החוף.
על מנת לשמר את רוחב החוף בטווח הארוך, נדרשת כל כמה שנים הזנה חוזרת של חול. במטרה לאפשר ניהול יעיל של משאב החול הנמצא במחסור, וגמישות תפעולית בין מקורות החול לבין יעדי ההטלה מבחינת זמינות החול, טכנולוגיות החפירה והכמויות הנדרשות להזנה - נדרשים אתרי אחסון זמני בים לחול שישמש להזנה.
תמ"א/ 13/ 9 הינה תכנית מתארית המהווה מסגרת תכנונית כוללת להגנות ארוכות טווח על המצוק החופי. המועצה הארצית החליטה על העברתה להערות והשגות בחודש מרץ 2016. התכנית כוללת הוראות מפורטות ל-3 אתרי אחסון זמני של חול בים בעומק של כ-2 ק"מ.
לאור זאת, נקבע בתקנות החדשות כי עבודות לצורך שמירה על רצועת החוף ופני הקרקע כפי שנקבעו בתכנית החלה במקום ובהיתר הבניה שניתן מכוחה, אינן טעונות היתר, ובלבד שהעבודות נעשות לפי היתר מהוועדה להיתרים שלפי חוק מניעת זיהום הים (הטלת פסולת).
מאחר ונדרשות כמויות חול משמעותיות לצורך ביצוע העבודות להגנה על המצוק, מוצע לאפשר לגוף המנוי בסעיף 261(ד) לחוק, לערום באופן זמני חול במיקום שיקבע בתכנית מפורטת, ובלבד שהעבודות נעשות לפי היתר מהוועדה להיתרים שלפי חוק מניעת זיהום הים (הטלת פסולת).
התקנות הוכנו בשיתוף ובהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה.