שאלות ותשובות נפוצות
שאלות ותשובות נפוצות אשר התקבלו המרכז התמיכה
יש לפנות למהנדס הוועדה ולבקש ממנו לפטור את הבקשה מחובת התקשרות הבקשה עם מכון בקרה. במידה ונתקלו בבעיה יש לפנות למרכז התמיכה של מכוני בקרה לקבלת הנחיות.
לעמוד של מרכז התמיכה.
יש לפנות למהנדס הוועדה. במידה ונתקל עורך הבקשה בבעיה ניתן לפנות למרכז התמיכה.
- מהנדס הוועדה ימסור הודעה בתיק מידע להיתר המבהירה כי על עורך הבקשה להצהיר על כוונתו להתקשר עם מכון בקרה תוך שבועיים מיום הגשת הבקשה להיתר.
- עם הגשת הבקשה להיתר עורך הבקשה ימסור הודעה למהנדס הוועדה, כאמור בסעיף 1 לעיל, שאינו מעוניין בהתקשרות עם מכון בקרה. לא עשה כן עורך הבקשה תחול עליו חובה להתקשר עם מכון בקרה.
- לא נמסרה הודעה כאמור בסעיף 3 לעיל, יפנה מהנדס הוועדה את עורך הבקשה להתקשר עם מכון הבקרה כחלק מתנאי החלטת הועדה.
- הופנה עורך הבקשה ע"י מהנדס הוועדה להתקשרות עם מכון הבקרה, ולקראת עריכת בקרת תכן, יבחר עורך הבקשה מכון בקרה באמצעות מערכת רישוי זמין (מתוך רשימת מכוני הבקרה המופיעה בה), ויצרף חוזה התקשרות שנערך מחוץ למערכת בינו לבין מכון הבקרה.
- בחר עורך הבקשה מכון בקרה כאמור, יועברו מסמכי הבקשה המצוינים בסעיף 7 באופן מקוון באמצעות מערכת רישוי זמין אל מכון הבקרה הנבחר. (הייתה הבקשה בתחום אחריות רשויות הרישוי: ת"א וי"ם, מכון הבקרה ישלוף את המסמכים הנ"ל ישירות מתר האינטרנט של כל רשות מהנ"ל)
- שאר המסמכים המצוינים בתקנות מכוני בקרה שיש להגישם למכון הבקרה כתנאי לעריכת בקרת תכן, יועברו אל מכון הבקרה ע"י עורך הבקשה באמצעות דוא"ל
- רשימת המסמכים שמועברים למכון הבקרה באמצעות מע' רישוי זמין:
• בקשה להיתר שהוגשה לוועדה
• החלטת הוועדה
רשימת המסמכים המועברים ע"י עורך הבקשה למכון הבקרה. - בשלב תחילת עבודות, העבודה מול מכון הבקרה מתבצעת כולה באופן ישיר בין האחראי לביקורת על הביצוע לבין מכון הבקרה ורשות הרישוי. רשימת המסמכים שיש להגישם למכון הבקרה בשלב תחילת עבודות מופיעה בתקנות מכוני בקרה.
כן, במכוני הבקרה מטופלות עשרות בקשות וחלקן בשלבי ביצוע מתקדמים.
החל מקליטת הבקשה על ידי מכון הבקרה נספרים שלושים ימי עבודה בהם נדרש מכון הבקשה להפיק חוות דעת מסכמת בנוגע לבקרת התכן. בנוסף במסגרת הוראות המעבר נוספו כ21 ימי עבודה אל 30 הימים לצורך ביצוע תיקונים לאחר קבלת דוח הביניים.
תקופת ההיערכות חלה עד לתאריך ו' תמוז התשפ"א 16.06.2021), בהתאם לתיקון 101 לחוק התכנון והבניה (תיקון מספר 5) התש"ף -2020.
על מועד מדויק תפורסם הודעה נפרדת.
ההתראה צריכה להתקבל בתיק המידע, במידה ולא התקבלה התראה בתיק מידע מהנדס הוועדה צריך להעביר הודעה כאמור עם הגשת הבקשה להיתר.
במידה ועורך הבקשה לא מסר הודעה למהנדס המצהירה שאינו מעוניין בהתקשרות עם מכון בקרה תוך שבועיים מיום הגשת הבקשה להיתר חלה עליו החובה להתקשר עם מכון בקרה, ועל מהנדס הוועדה לציין זאת כחלק מהחלטת הוועדה.
על עורך הבקשה למסור הודעה למהנדס הוועדה תוך שבועיים מיום הגשת הבקשה להיתר שמציינת שאינו מעוניין בהתקשרות מכון בקרה עבור אותה בקשה.
מדובר בהודעת הבהרה כללית של מערכת רישוי זמין, אשר מרגע כניסה לחובה, מערכת רישוי זמין אוטומטית תפנה להליך במכון בקרה. לפרטים נוספים ניתן לפנות למרכז התמיכה לרישוי זמין.
למגישי הבקשות יינתן מענק בסך 20,000 ₪ ל-240 הבקשות הראשונות בכלל המכונים ובתנאי שהבקשה נמנית על 60 הבקשות הראשונות בכל מכון בנפרד. רשימת הזכאים למענק תפורסם אחת לחודש באתר מנהל התכנון.
בתקופה הוולונטרית קיים פטור מתשלום עבור האגרה.
במידה ואחד מהמבנים בבקשה להיתר אינו תואם לפלח המוגדר למכוני הבקרה, הבקשה לא תופנה למכון בקרה.
לאחר בחירת עורך הבקשה במכון בקרה במערכת רישוי זמין, יועברו מסמכי הבקשה באופן מקוון באמצעות מערכת רישוי זמין אל מכון הבקרה הנבחר.
(במידה והבקשה בתחום אחריות רשויות הרישוי ת"א וירושלים, מכון הבקרה ישלוף את המסמכים הנ"ל ישירות מאתר האינטרנט של הרשות).
רשימת המסמכים שמועברים למכון הבקרה באמצעות מערכת רישוי זמין:
- בקשה להיתר.
- תיק מידע.
- החלטת הועדה.
הפניית הבקשה לבקרת התכן במכון הבקרה אינה עוצרת את ספירת המים במערכת רישוי זמין, כדומה להליך בדיקת התכן ברשות הרישוי.
למכון הבקרה 30 ימים לבדיקת תכן הבניה.
יובהר כי תוקף ההחלטה הינו שנתיים בלבד. כל עוד ההחלטה בתוקף ניתן להמשיך לבצע את בקרת התכן.
ניתן למצוא את רשימת מסמכי התכן בתוספת הראשונה, סעיף 12 בתקנות מכוני הבקרה.
לאחר קבלת חוות הדעת ממכון הבקרה יש להיכנס לבקשה במערכת רישוי זמין ולצרף את חוות הדעת בצירוף נספחי התכן שהועברו למכון הבקרה על מנת לקדם את הבקשה לקבלת היתר בניה.
לשאלות ניתן לפנות למרכז התמיכה.
לאחר קבלת המלצה ממכון הבקרה למתן אישור תחילת עבודות, רשות הרישוי אחראית להוצאת אישור זה.
על פי תקנה 65-67 בתקנות מכוני הבקרה, המבקש המעוניין להחליף את מכון הבקרה יכול לעשות זאת בכל עת (תכן וביצוע) ולהתקשר ולהגיש בקשה חדשה לבקרת תכן או לבקרת ביצוע, עם מכון בקרה אחר. בהתאם לתקנות 'הקמת מכון בקרה ודרכי עבודתו'.
כיום ישנם שישה מכוני בקרה שקיבלו רישיון לעסוק בבקרת תכן ובקרת ביצוע.
להלן רשימת מכוני הבקרה המורשים.
בעת הנוכחית, בקשות להיתר מסוג בנייה חדשה רוויה למגורים מ-6 יחידות דיור ועד גובה 29 מטר, הכוללות לפחות שתי קומות.
מכוני הבקרה הם גופים (ציבוריים או פרטים ) שהוסמכו על ידי הרשות מעבדות וקיבלו רישיון מטעם שר האוצר לערוך בקרת תכן ובקרת ביצוע בשלבי הרישוי והבנייה.
שר האוצר מינה אחראי על מכוני הבקרה (עובד מינהל התכנון), כיום האחראית היא גב' רות שורץ חנוך– סמנכ"לית אגף רגולציה.
יזמים שיגישו בקשות להיתר עד אמצע חודש יונ' (בהתאם לכינונה של הכנסת) לא ידרשו לשלם אגרת תכן ואגרת ביצוע, שכן התשלומים למכוני הבקרה יועברו ישירות למכון הבקרה מאוצר המדינה.
כן, חישוב גובה האגרה הוא אחיד לכלל המכונים לפי תקנות מכוני בקרה.
ניתן לצפות באגרות ותשלומים.
מינהל התכנון מבצע פיקוח על מכוני הבקרה ותפקודם בהתאם לחוק ולתקנות.
בקר מורשה אשר עבר הסמכה מטעם הג"א / כבאות והועברו אליו הסמכויות של אותו גורם לאשר לפי חוק.
בקר מומחה הוא מהנדס רישוי הרשום במדור מבנים לפי חוק המהנדסים והאדריכלים ובעל ניסיון של 5 שנים לפחות בתחום יציבות מבנים.
טרם נקבע מועד חדש לקורס בקרים נוסף.